Tihany Moszkvában is hódít (Tihanyi Visszhang)

Moszkvában népszerűsítette Tihanyt és a Balatont nemrégiben Tósoki Imre polgármester, aki a Városok – Falvak Szövetségének meghívására vett részt egy nemzetközi idegenforgalmi találkozón az orosz fővárosban.

A településvezetők a Balaton idegenforgalmi látványosságairól illetve a települések vonzerejéről tartottak előadást a moszkvai utazási irodák vezetői előtt. Tihanyt elsősorban, mint zarándokhelyet, természeti értékekkel megáldott kirándulási célpontot mutatták be, Csopak pedig a gasztronómiáját, borait és a fürdőzési lehetőségeket kínálta.

– Elsősorban Tihany nevezetességeiről beszéltem az idegenforgalmi szakembereknek. Az apátság, a levendulával kapcsolatos programok, az épített örökségeink voltak a fókuszban. Beszéltem a fejlesztésekről, arról, hogy az UNESCO-nál a világörökség várományosai között van a település. Élénken érdeklődtek Tihany iránt, legfőképp az aktív turizmus és a szakrális lehetőségek érdekelték a jelenlévőket. Érdeklődtek a kerékpározási és a vitorlázási lehetőségekről is – mondta a Tihanyi Visszhangnak nyilatkozva Tósoki Imre, aki hangsúlyozta, nagy potenciál van az orosz turizmusban.

– Látjuk, hogy Hévízen milyen jelentős az orosz turisták jelenléte. Meggyőződésem, hogy Tihany legalább ilyen érdekes lenne számukra, több területen is tudnánk élményeket kínálni az ide érkezőknek a kulturális turizmustól kezdve, az aktív időtöltésen át, a gasztronómiáig. Azt azonban látni kell, hogy amíg nincs a településen egy minőségi, négycsillagos szálláshely, addig a külföldi turisták egy részét elveszítjük. Nagyon fontos lenne egy minőségi szálláshely megnyitása a faluban, zajlanak az egyeztetések, reményeim szerint a közeljövőben lesz ezen a téren is változás – tette hozzá Tósoki Imre. A VFSZ és a moszkvai Balassi Intézet évente két alkalommal szervez találkozókat az orosz fővárosban, azzal a céllal, hogy bemutassa Magyarország turisztikai régióit, értékeit. A Városok- Falvak Szövetségének a Balaton-régióból Balatonfüred, Csopak, Paloznak és Tihany a tagja, így a két település reprezentálta ezúttal az egész régiót.