Újabb díj a Vad Balaton című filmnek (mti)

A Bálna bölcsesség (Whale Wisdom) című természetfilm, Rick Rosenthal alkotása nyerte a gödöllői V. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál fődíját szombaton. A fesztivál és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság különdíját Mosonyi Szabolcsnak ítélték oda a Vad Balaton című alkotásért. (Alig egy hónapja a Magyar Filmdíj megmérettetésen a legjobb ismeretterjesztő filmnek járó elismerést nyerte el a Balatonról szóló alkotás, korábban pedig az operatőrök Kovács László-Zsigmond Vilmos díját kapta meg.)


A vasárnap záruló fesztivál központi témája a víz, a rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

Idén az M5 kulturális csatorna különdíjjal jutalmazott egy magyar alkotást, Tóth Zsolt Marcell Darumadár fenn az égen című filmjét.

A fesztivál és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság különdíját Mosonyi Szabolcsnak ítélték oda a Vad Balaton című alkotásért.
A rövid természetfilmek kategóriájában Kirsten és Joachim Jakobsen alkotása, Az idő mélysége (Deep Time) című film nyert.
A dokumentum, tévé- és rövidfilmek között a Rob Stewart által rendezett A cápák kihalása (Sharkwater Extinction) lett az első helyezett.
A független dokumentumfilmek között Kakati munkáját, Az ember, aki beszél a természet nyelvén című filmet találták a legjobbnak.
A tudományos dokumentumfilmek kategóriájában Arthur Rifflet alkotását, a Globális termosztátot (Global Thermostat) ítélte a legjobbnak a nemzetközi zsűri.
Az úti és expedíciós filmek kategóriájában Török Zoltán rendezése, A fehér szarvas nyerte az eső díjat.
Az animációs kategóriában Yegane Moghaddam A címlapon (On the Cover) című alkotása nyert.

A Kárpát-medencei Filmszemle keretén belül a természetfilmek között Kriska György A vízipók tényleg csodapók, míg a dokumentumfilmek között Tóth Zsolt Marcell 8 részes sorozata, az Akcióban a természet, a vidéki életet, hagyományokat bemutató alkotások közül pedig Vargyas Levente Meszesek című filmje lett az első helyezett. Az Emberi Erőforrások Minisztérium különdíját, a Kárpát-medencei alkotói díjat Vargyas Levente kapta.

A Magyar Művészeti Akadémia által a legjobb fiatal alkotónak járó különdíjat Muraru Norbert és Silimon Emese kapta A nyomkereső című filmért. A Fekete István-díjat Dmitrij Ljasuknak ítélték oda.

A NatGeo csatorna különdíját Rozle Bregar, Matic Oblak és Miha Avgustin kapta. Gödöllő különdíját Szabó Attila érdemelte ki a Fábavésett történelem című filmmel. A Rockenbauer-emlékdíjat Sáfrány Józsefnek ítélték oda, a Szent István Egyetem különdíját pedig Tóth Zsolt Marcell nyerte el.

A Vad Balaton című filmről bővebben  itt olvashat pár perces “kóstolóval”.