Vadkárok: nem a nyúl pusztítja a zsenge gabonát (Infostart/InfoRádió)

Apróvadból, például nyúlból kevés van az országban, a most kihajtó kukoricát, napraforgót a nagyvad pusztítja. A vadásztársaságok vadkárelhárítási kötelezettségéről Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara Somogy megyei területi szervének titkára beszélt az InfoRádióban. (Itt írtunk arról, hogyan védekeznek a balatoni települések a belterületeiket látogató vadak ellen.)

Elsődlegesen a nagyvadak mezőgazdasági kártétele a legnagyobb Somogy megyében. Mint Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara Somogy Megyei Területi Szervének titkára az InfoRádióban elmondta, a kukorica vetésterületeit vaddisznók túrták fel megyeszerte.

Ismert, a vadásztársaságok számára kilövési engedélyeket épp a nagyvadakra adnak ki, mert kicsikből, például nyúlból nincs túl sok. Az elmúlt évtizedekben ugyanis ahogy nőtt a nagyvadak létszáma, úgy csökkent a kicsiké. Ilyenkor a védekezés abban merül ki, hogy egyeztetik a vetéstervet a vadásztársaságokkal, majd “a gazdák elvetik a kukoricát, és jelzik ezt a vadászok felé. Ekkor a vadgazda a vetett területekre koncentrál, s közösen végzik az őrzést vagy a vadkárelhárító vadászatot. Ahol egy picit még durvább a helyzet, ott ideiglenesen villanypásztorral is védik a területet” – fejtette ki Kemenszky Péter.

 Hogy miként sikerült vadászt “szerezni” erre az éjszakánként, napi szinten végzendő tevékenységre, arról elmondta:
– Amikor egy vadásztársaság jogot szerez egy területen, egyben kötelezettséget vállal arra, hogy a vadgazdálkodás feladatait ellátja. Amennyiben ezt nem tudja ellátni, akkor a hivatásos vadászait “át kell állítania” erre a feladatra.

A vadkárelhárító őrzés nem jelent feltétlenül vadászatot. A fegyverrel nem rendelkező őrök jelenlétükkel zavarják az állatokat, ha ugyanis ott vannak, a vad nem jelenik meg a területen.

“Az őr rak a terület sarkán egy tüzet, kivisz egy kutyát, hóna alá vesz esetleg egy rádiót, időnként körbejár, zajt okoz, szaganyagot hagy kint, papírzsebkendőt dob el, lámpázik. Maga az őrzés ezt jelenti” – írta le Kemenszky Péter, aki szerint ez nem egy “szép” feladat ahhoz képest, amilyen élményt egy őszi szarvasbőgés okozhat, de kötelesség – olvasható az inforstart.hu oldalán, ahol a rádió hanganyaga is meghallgatható.