Télikerttel bővült a balatonfüredi plébánia (Balatonfüredi Napló)

Pályázati segítséggel, valamint a hívek kétkezi és pénzbeli támogatásának köszönhetően megújult a piros templom bejárati előtere, és az udvar felől egy új télikertet alakítottak ki. A korábbi, kisméretű szélfogó megnagyobbításával egy új közösségi teret hoztak létre.

 

Fontos volt számunkra, hogy ha valaki megérkezik a templomunkba, már belépéskor otthon érezze magát – mondta az avatás alkalmával Fodor János plébános. Hozzátette: újragondolták az előteret, ami így részben a templom történetét is bemutatja. Másrészt egy új struktúra fogadja a betérőket, amiből érezhetik, hogy várták őket és örülnek nekik. A pályázatban lehetőségük volt, hogy még egy teret megnyitni, ugyanis fontos volt, hogy a szentmise résztvevői a szertartás után ne menjenek tovább – írja a Balatonfüredi Napló.

Ennek érdekében egy télikertet alakítottak ki, ami az udvar felől érkezők számára gyakorlatilag egy második bejárat is egyben. Reméljük, hogy a kisgyermekes szülők akár mise közben vagy után is itt tartózkodnak, esetleg a kertben a gyerekek játszani is tudnak, a felnőttek pedig a mise után maradnak egy beszélgetésre vagy koccintásra. Vagyis olyan teret akartunk létrehozni, ami itt marasztalja az embereket, és ezáltal még inkább otthonosan érezhetik magukat a templomunkban – tette hozzá a plébános.

A beruházásra a Krisztus Király plébánia tizenötmillió forintos összeget nyert el a templomterek felújítására vonatkozó vidékfejlesztési pályázaton. A télikert helyén korábban egy szintén üvegből készült, kisebb szélfogó volt, ami csak a belépésre volt alkalmas.

Arra gondoltunk, hogy ezt a teret megnöveljük, és azt reméljük, hogy a jövőben csoportok, akár imaközösségek is helyet kapnak itt, esetleg a templomi térben a pandémia miatt aggódók is átjöhetnek ebbe a nyitott, barátságos tér-be, ahol érvényesen részt vehetnek a miséken. Törekszünk arra, hogy kivetítéssel és hangosítással a télikertben és később az udvaron is nyomon lehessen követni a templomtérben zajló szertartásokat – hangsúlyozta Fodor János.

A plébánia szintjével megegyező aljzat készült, amire egy műanyag szerkezetű, tolóajtókkal felszerelt üveg télikertet építettek. A kivetítők használatához áramot biztosító aljzatokat szereltek fel, valamit a nyári forróságra gondolva egy fali klímaberendezést is elhelyeztek. A rohamosan változó beruházási árak ellensúlyozására a templomi közösség – csakúgy, mint korábban a plébánia fel-újítása során – bekapcsolódott a bontásba.