Települési zárlat Siófokon (siofok.hu)

2019. 09. 23. napján érkezett határozat értelmében a Somogy Megyei Kormányhivatal Siófoki Járási Hivatala elsőfokú élelmiszerlánc-felügyeleti és állategészségügyi jogkörében eljárva települési zárlatot rendelt el Siófok Város közigazgatási területének 5 km-es körzetében 2019. 09.23. napjától a mézelő méhek nyúlós költésrothadása megbetegedés megállapítása miatt.

A határozatban, amelyet Siófok város honlapja közöl, felhívják a figyelmet arra, hogy tilos a zárlat alatt álló területekről méhcsaládot, mézet és egyéb méhészeti terméket, méhészkedéssel kapcsolatosan használt eszközt, anyagot, használati tárgyat kivinni. Továbbá tilos a zárlat alatt álló területekre méheket beszállítani!

A határozat szerint valamennyi méhészet méhcsaládját – nyúlós költésrothadás szempontjából – méhegészségügyi felelősnek meg kell vizsgálni. A fenti intézkedésre azért került sor, mert egy siófoki méhészetben a hatósági állatorvos a NÉBIH ÁDI kaposvári laboratóriumi vizsgálati eredménye alapján megállapították a betegséget. A települési zárlat szabályait a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről szóló 70/2003. (VI. 27. ) FVM rendelet tartalmazza.

A Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal kéri a zárlat szabályainak betartását – olvasható a honlapon.