Tavaszi Fesztivál Balatonfüreden: koncertek, kiállítás, megidézett forradalom (balatonfured.hu)

Séta Laborfalvi Rózával és Jókai Mórral, kinyit a Pilvax Kávéház, színházi előadáson idézik meg Petőfi alakját. Lesz fáklyás felvonulás, irodalom és gasztronómia együtt Pörköltészet címmel.
Szendrey Júlia is előlép költő férjének árnyékából, hogy kiderüljön: a hűtlen feleség szerepkört ideje felcserélni a női irodalmunk egyik első, fontos figurájának képével. A Szendrey Júlia összes verse című kötet bemutatóján a könyv szerkesztője, Gyimesi Emese igyekszik a közhelyeket eloszlatni és felvillantani, a saját költeményeket jegyző nő alakját.

A gyerekek sem maradnak programok nélkül: bábszínházi előadás, koncert, a Tagore sétányon felállított népi játszótér, alkotóműhely és időutazás várja őket.

Március 16-án, a Vaszary Galériában a Balatonnál nyaraló írókat megörökítő korabeli fényképekből nyílik kiállítás. Mindenki itt lesz, aki számít, Kassák, Pilinszky, Örkény, Ottlik, és a többi nagy név, hiszen az ötvenes, hatvanas, hetvenes években a Balatonnál keresett némi felüdülést az írók zöme.
Közös vitorlázások, egymást karoló párok, napozások. Az ötvenes, hatvanas évek balatoni nyaralóinak hangulata. A tárlat az írókat láttatja különleges vagy éppen hétköznapi helyzetekben, – egy másik nézőpontból kapunk betekintést a magyar kulturális élet már jól ismert szereplőire. A fényképek és a mellettük olvasható napló illetve levélrészletek, idézetek együtt kirajzolnak egy korrajzot is. Erről bővebben itt.

Közben a felújított régi zsinagógából indul séta, amely bejárja egy klasszikus vidéki zsidó közösség hétköznapjainak útvonalát. Autentikus kalauz, a füredi zsidó hitközség utolsó vezetőjének fiától. Este pedig igazi, zenei kuriózumnak ígérkezik a Muzsikás Együttes és a Mendelssohn Kamarazenekar közös ünnepi koncertje.

A különböző műfajokat felvonultató fesztivál minden esztendőben a megújulás, a tavaszi újjáéledés üzenetét hordozza, így lesz ez idén is.

A fesztivál részletes programja itt olvasható.