Tavalyi áron a Balatonnál (magyarnemzet.hu)

Egyelőre a múlt évi árakkal csábítanak a balatoni vendéglátóhelyek – derül ki abból a szezon előtti körképből, amelyet a tó körül készített a magyarnemzet.hu. A vállalkozók azt mondják: június végéig megkímélik a turisták pénztárcáját, a múlt évi étel-, ital- és fagylalt-­ árakon kínálják a tóparti élményt.

Megmaradtak az 1000-1300 forintos menük a balatoni étlapokon, és már 1500 forintért is kaphatunk egy jó adag bográcsos babgulyást vagy halászlét – derült ki a magyarnemzet.hu szezon előtti körutazásán.

Kíváncsiak voltak, hogy a nyár közeli kirándulások időszakában, amikor már élénkül a balatoni vendégforgalom egy-egy napra és hétvégén, idén mennyire kúsztak fel a tó körüli árak a húsvét óta üzemelő szezonális vendéglátóhelyeken. Úgy tapasztalták: egyelőre nem jellemző, hogy drágábban adnák a sztenderd fogásokat.

A balatoni áremelési stop azért is dicséretes, mert közben ezen a környéken is megállíthatatlanul kúszik fölfelé az alapanyagok, jelesül a primőrök ára, ennek ellenére még nem írták át a vendéglők étlapját, és a büfék elé helyezett táblákon sem észlelhető jelentős árváltozás.

Nem lett olcsóbb sem az ikonikus nyári étel: a sajtos, tejfölös lángos vagy a húsos lángos és a kürtőskalács áráért továbbra is mélyen a pénztárcába kell nyúlni.

A hajókikötőhöz közeli büfék 1200 forintért kínálják a babgulyást és a rántott pulykamellet hasábburgonyával, két ropogós keszegért átlagosan 800-1200 forintot kell fizetni.

Az egyik legnépszerűbb balatonlellei étteremben háromfogásos menüt kaphatunk 1250 forintért – választhatunk háromféle levesből, harmadik fogásként kétféle gyümölcssalátából vagy ugyancsak kétféle fagylaltkehelyből.

A fővárosból a Dél-Balatonra tartó autósok kőröshegyi megállóhelye közelében álló, falusi csárda hangulatú vendéglőben 900 forintért kínálnak kétfogásos menüt, ott azonban a tapasztalatok szerint a vendég inkább vegyes, harcsafilés, haltejes, gyufatésztás halászlét választ 1600 forintért.

Az egyik ugyancsak népszerű szigligeti étteremben elő- és főszezonban is kapunk 1450-1500 forintért gyümölcslevest, húsos második fogást és üdítőt vagy sört tartalmazó menüt. A vendéglős viszont elárulta: ha a jelenlegihez hasonlóan emelkednek a beszerzési árak, akkor a nyáron fagyasztott gyümölcsből készül a népszerű leves.

Egy jó nevű dél-balatoni borász szerint hozzávetőlegesen se lehet megmondani, hogy egy pincében vagy egy bor-udvarban átlagosan mennyibe kerül egy-egy pohárka cabernet sauvignon, olaszrizling, szürkebarát vagy sárgamuskotály a tó körül. A márkás balatoni bor ára a termelő nevétől, az ital évjáratától és a vendéglátóhely (borudvar vagy pincészet) komfortfokozatától függ.

Legfeljebb tíz-húsz-harminc forinttal drágul a fagylalt, mi 280 forintért adjuk idén is – mondta el a lapnak Márton Sándor, a balatonfüredi Bagaméri fagylaltozó tulajdonosa, a Balaton múlt évi „győztes fagylaltja”, az Anna-báli álom nevű, hűsítő édesség készítője.

Jellemző, hogy a sütemény- és tortaárakat is jelentősen befolyásolja a cukrászda neve, kínálata. S a különböző versenyeken díjazott torták, például a Magyarország tortája egy-egy vékonyka szeletéért van, ahol ezer forintot is elkérnek egy balatoni cukrászdában.

Zsebre megy

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság minden évben kiemelt figyelmet fordít a vendéglátóipari egységek nyári ellenőrzésére, amelynek során a különböző jogszabályok betartását vizsgálja azzal a céllal, hogy a családok vagyoni érdekeinek védelme és a megfelelő tájékoztatáshoz fűződő jogaik érvényesüljenek.

Elsősorban a sok vendéget vonzó vízparti nyaralóhelyeket, strandokat, wellness- és gyógyturisztikai helyeket, városközpontokat, valamint a különféle rendezvényeket, fesztiválokat látogatják a próbavásárlást végző ellenőrök, és időről időre hasznos tanácsokkal szolgálnak.

Az árfeltüntetéssel kapcsolatban érdemes tudni, hogy a vállalkozónak kötelessége a termék bruttó eladási áráról vagy egységáráról, illetve a szolgáltatás díjáról egyértelműen, könnyen azonosíthatóan, tisztán olvashatóan, forintban tájékoztatnia.

Ha felszolgálással működik a vendéglátóhely, akkor már a bejáratnál ki kell függeszteni az ártáblát, ennek egyeznie kell a belső térben lévő étlapok tartalmával.