Sztráda szimfónia az R67-es úton (sonline.hu)

Ütemszerűen halad az R67-es gyorsút építése, amely lehetővé teszi, hogy kevesebb, mint egy óra alatt elérjük a Balatont Kaposvárról.

Több száz munkás dolgozik jelenleg is azon, hogy karnyújtásnyira kerüljön a Balaton Kaposvárról is. A munkálatok jól haladnak, ezt Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. útfejlesztési igazgatója mutatta meg az építkezéssel érintett települések vezetőinek, országgyűlési képviselőknek.

– Év végéig elkészül a kétszer-kétsávos főpálya – mondta Pántya József a bejárást megelőző sajtótájékoztatón – A párhuzamos országos közúti elem, valamint a szervizutak is elkészülnek addigra, ezáltal összeáll a településeket elkerülő láncolat, és a párhuzamos út is, ami bonyolítja majd a nehéz gépjárművek és a kerékpárok forgalmát.

Az autósoknak pedig nem kell már sokáig egy sávon haladniuk, vagy éppen a közlekedési lámpáknál várakozni.

– Szakaszosan fogjuk átadni az épülő gyorsforgalmi utat – mondta NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója. – Valójában már augusztus végétől kisebb-nagyobb elemeket átadunk a forgalom számára. Elkészülnek a csomópontok, a turbó körforgalmak és az előttük, valamint utánuk lévő kétsávos szakaszok. Mi azt támogatjuk, hogy ahol tudunk adjuk át az utat ezzel segítve az itt élők mindennapjait.

Az első nagyobb elkészült szakaszt Somogybabod és Mernyeszentmiklós között adhatják majd át, hangzott el a gyorsforgalmi út bejárásán.

Majdnem napra pontosan két évvel ezelőtt jelentette be Szita Károly, Kaposvár polgármestere, hogy megkezdődhet a régóta áhított gyorsút építése, amely beköti a somogyi megyeszékhelyt az ország autópálya hálózatába. Összesen 33,2 kilométeren zajlik a kivitelezés: Somogyaszalót, Somogybabodot, Mernyét, Mernyeszentmiklóst, Vadépusztát érinti a kétszer-kétsávos út építése. 20 kilométeren új nyomvonal épül, a 67-es számú főút települések közti szakaszain pedig 11,5 tonna teherbírásúra erősítik a pályát. Emellett 11 kilométer hosszú burkolt szervizút épül a már említett lassú járművek számára.

Már zenél a 67-es út

A bejáráson tesztelték az országosan is egyedülálló akusztikus útburkolatot is, többen a résztvevők közül ki is próbálhatták a Republic 67-es út című dalát muzsikáló utat. A tervezők a burkolat jobb szélén helyezték el azokat a bordákat, amelyekre ráhajtva a közismert sláger dallamai csendülnek fel.

A tájékoztatón elhangzott: a legjobb „zenei élményt” akkor érhetjük el, ha 80 kilométer per órás sebességgel hajtunk rá a hangjeggyel megjelölt 500 méteres szakaszra. Az akusztikus burkolatot a Somogybabod közelében lévő szakaszon alakították ki a szakemberek.

Ez nem azt jelenti, hogy ennél kisebb vagy nagyobb sebességnél nem lehet hallani a dal részletet, ez csak a tempót befolyásolja – írja a sonline.hu.