Szombattól máshogy járnak a buszok Budapest és Keszthely között (tvkeszthely)

Változik a Budapest és Zala megye közötti buszmenetrend most szombattól. A Volánbusz Zrt. tájékoztatása szerint több járat is megszűnik, de helyettük újakat is indítanak, valamint ajánlják a vasúti közlekedést is. A közeljövőben több Zala megyei településre a vonatokhoz csatlakozó regionális autóbuszjáratokkal lehet majd utazni.

Jelenleg délelőttönként még 11 órakor is indulnak járatok a fővárosba Keszthelyről. Augusztus elsejétől azonban ez is megváltozik. Megszűnik ugyanis a Budapest–Zalakaros–Nagykanizsa vonal, valamint a Budapest–Keszthely–Hévíz–Zalaegerszeg–Lenti vonal is, ezek mellett módosul a Budapest–Balatonfüred–Zalaegerszeg/Tapolca útvonal. A jelenleg autóbusszal kiszolgált Zala megyei települések egy részét augusztustól a vonatokhoz csatlakozó regionális autóbuszjáratokkal lehet elérni.

A Volánbusz Zrt televíziónkhoz eljuttatott írásos közleményében úgy fogalmazott, a buszközlekedés újjászervezése során figyelembe vették a változó utas igényeket, illetve az ország távolsági közösségi közlekedés alapját jelentő vasúthálózat előnyét és elsőbbségét is. Továbbá arról is tájékoztattak, hogy a megszűnő buszjáratok mellett újakat is indítanak.

Ennek megfelelően naponta kétszer Budapestről a Zala megyei fürdőhelyekre, illetve a Kis-Balaton körüli településekre indítanak járatokat. Szintén új járatokat vezet be a társaság a Nagykanizsa–Zalakaros–Balatonszentgyörgy–Keszthely viszonylaton. A Zalakaros és Budapest között utazók számára Balatonszentgyörgy vasútállomáson biztosított lesz a csatlakozás a Budapest-Déli pályaudvar felől érkező, illetve oda induló vonatokhoz. Sajtóértesülések szerint a módosítások azokat a településeket érintik leginkább, ahol a vasút megfelelő alternatívát kínálhat. Július 15-től az MTI tájékoztatása szerint az állami tulajdonú közlekedési szolgáltató társaságok összehangolt működtetésének és közös stratégiai irányításának hosszú távú erősítése érdekében a Volánbusz Zrt. tulajdonosi joggyakorlója a MÁV Zrt. lett. Televíziónk megkereste a változtatásokkal kapcsolatban az vasúttársaságot is, azonban műsorunk felvételéig nem érkezett válasz – a Keszthelyi TV tájékoztatása szerint.