Kutatók: nem indokolt, és környezetszennyező az újra engedélyezett légi kémiai szúnyogirtás

Járványügyi és ökológiai alapokon sem indokolt a szúnyogok elleni légi kémiai védekezés újbóli engedélyezése, ráadásul  jelentős környezetszennyező mellékhatásai vannak – közölte az Ökológiai Kutatóközpont, Ökológiai és Botanikai Intézet (ÖBI) állásfoglalását az intézet vezetője, Dr. Garamszegi László a hirbalaton.hu-val.

 

Mint ismert, a légi úton kijuttatható kémiai irtószerek használati engedélye toxikológiai okok miatt tavaly lejárt az unió területén. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a napokban 180 napra újra engedélyezte ezt, vagyis a deltametrin és természetes piretrin hatóanyagtartalmú biocid termékekkel történő légi szúnyoggyérítést. Az indoklás szerint erre járványügyi megfontolások miatt van szükség, mivel Magyarországon több idegenhonos (inváziós) szúnyogfaj jelent meg, amelyek potenciálisan trópusi betegségek kórokozóit terjeszthetik.

 

A felmérések adatai egyelőre nem utalnak járványügyi helyzetre

Dr. Garamszegi László kifejtette, a jelenleg rendelkezésre álló hazai felmérések adatai egyelőre nem utalnak járványügyi helyzetre. Az ÖBI az egyik inváziós faj, az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) hazai elterjedését vizsgálja, és az eddig begyűjtött mintákban nem találtak trópusi betegséget terjesztő vírust – tette hozzá. Persze a rendelkezésre álló eredmények alapján egyelőre csak óvatos következtetéseket lehet tenni, de a Magyarországon újonnan megjelent csípőszúnyogok kórokozók terjesztésében játszott tényleges szerepe még egy tisztázásra váró komoly kutatói feladat, így a potenciális veszélyt nem lehet tényleges veszélyként kezelni.

 

Kértek, de még nem kaptak forrást a sürgető közfeladatra

– Ezt a kutatást alapvetően egy hosszútávon adatokat szolgáltató monitoring rendszer kiépítésével kell kezdeni, amelynek működtetése és kiértékelése az intézet egyéb kutatásoktól elváló, sürgető közfeladata lenne a klímaváltozás miatt is – mondta az intézmény igazgatója. Ehhez, mivel nem pár éves projektről, hanem egyszerű alapkutatási feladatok rutinszerű ellátásáról van szó, nem lehet uniós pénzekre pályázni, ezért csak hazai forrásból valósítható meg – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a téma fontossága miatt ezzel egyetért a felettes szervüknek számító Eötvös Loránd Kutatási Hálózat is. Annak ellenére, hogy az ÖBI már tavaly jelezte forrásigényét a szúnyogok monitorozására, eddig nem kapott állami támogatást erre a feladatra.

 

Nem kérték ki a kutatók véleményét az újraengedélyezéshez, pedig több ellenérv is akad

A téma szakavatott kutatóit foglalkoztató ÖBI véleményét nem kérték ki a döntéshozók a légi kémiai gyérítés újbóli engedélyezése előtt.

Az intézet által kiadott közlemény szerint azért sem indokolt az esti órákban végezhető légi szúnyoggyérítés, mert nem hatékony az egész nap aktív fajok ellen. Márpedig a legtöbb idegenhonos faj egész nap aktív. Mivel ezek a fajok csak bizonyos megyékben fordultak eddig elő (lásd: https://www.szunyog.okologia.mta.hu), így a beavatkozási célterületek kijelöléséhez ezt is figyelembe kellene venni – az ÖBI állásfoglalása szerint.

 

A légi kémiai szúnyoggyérítés környezetszennyező hatásai

A légi kémiai védekezésnek azért vannak jelentős környezetszennyező (ökotoxikológiai) mellékhatásai, mert ezeknél a leggyakrabban alkalmazott hatóanyag a deltametrin, amely  közismerten mérgező számos más, sokszor hasznos repülő rovarfajra, és felhalmozódik a vízi gerincesekben is, akár tömeges halpusztulást okozva. A szer egészségügyi hatását már emberben is kimutatták.

– A csak esténként, és az idegenhonos szúnyogfajok területi jelenlétét figyelembe nem vevő védekezés kis hatékonyságú lesz az inváziós fajokra nézve, ugyanakkor az ország nagy részén értelmetlen környezetterhelést eredményez – fogalmazott Dr. Garamszegi László, aki szerint a döntést nem szakmai, hanem inkább olyan gazdasági okok miatt hozták meg, melyeket a szúnyogirtás rövidtávú piaci érdekei diktálnak. A hosszútávú megoldás a biológia alapokon történő védekezés lenne, de e technológia elterjesztése más típusú szakértelmet, hatóanyagokat és szolgáltatókat igényelne – tette hozzá.