Szokatlan időjárás, a Balatonnál is!

A szokatlan, sok szempontból szélsőségesnek tekinthető időjárás a Balatonnál is több sajátossággal jár. A következő napokban különösen fontos, hogy a vízre szállók tájékozódjanak az időjárás alakulásáról, amelyet a https://www.met.hu/idojaras/tavaink/balaton/ oldalról, illetve az OMSZ METEORA alkalmazás segítségével tehetnek meg – hívta fel a figyelmet Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője a HírBalatonnak nyilatkozva.

 

A hét eleji hideg után erős melegedés indul a légkörben. A mediterránból érkező meleg levegő a nappali órákban a Balatonnál felsiklik a víz felett kialakuló hidegebb „légkupolára”, így a tó felett egy darabig jóval gyengébb szél fúj, mint a víztől távolabbi területeken.

A magasban fújó szél a kora esti órákban már nagyobb eséllyel tud lekeveredni az alacsonyabb szintekre, ilyenkor a jellemzően délnyugati szél látszólag váratlanul megélénkül. A sima vízfelület felett gyakran már sötétben meginduló szél nem egyszer riadalmat kelt a horgászok körében, akik a „fogas szezon” kellős közepén  vannak kint a vízen, legtöbbször kis csónakokban. Ilyenkor különösen fontos a viharjelzések követése, mivel a meteorológusok meglehetősen pontosan meg tudják becsülni, hogy a feltámadó szél eléri-e az erős (40 km/h-t meghaladó) fokozatot, vagy csak  élénkülésről van szó, ami a sötétben, a szélcsendet követően -kis csónakban ülve- valóban ijesztő tud lenni főleg a kevésbé rutinosok számára.

A következő néhány napon nagy valószínűséggel gyakran erős lesz a Balatonnál a délnyugati szél, így a meleg időjárás ellenére sem lesz alkalmas az idő a  horgászatra

– a meteorológus közlése szerint.

A vízügyi ágazattal való közös pályázat eredményeként az OMSZ Siófoki Obszervatóriumában a nyár közepétől működik egy, az országban egyedül álló lézeres radar (LIDAR) berendezés, amely a függőleges szélprofilt tudja nagy pontossággal mérni. Ez lehetővé teszi a pontosabb felszíni széllökések kiszámítását, ezáltal pontosabbak lesznek a viharjelzések is (lásd az alábbi ábra) – Horváth Ákos tájékoztatása szerint.

Siófok vízpart feletti magassági szél alakulása a lézer-radar berendezés segítségével. Az ábrán az idő és a magasság függvényében feltüntetett szélzászlók jelzik az áramlási viszonyokat. Látható, hogy míg a felszínen csak  gyenge délkeleti légmozgás van, 500 m magasságban már viharos, 60 km/h-s szél fúj.  (Forrás: siófoki obszervatórium)