Szobrot állít Balatonföldvár a településalapítónak

 

Szabolcs Péter Széchényi Imre mellszobrával egészül ki a Balatonföldváron 2012-ban újraállított talapzat a település alapításának 123. és várossá avatásának 27. évfordulóján. A városnapi ünnepségsorozat része lesz a szoboravatás június közepén – tudta meg a hirbalaton.hu a település önkormányzatától.

Balatonföldvár alapítójának, gróf Széchényi Imrének, Radnay Béla készítette mellszobrát 1907-ben állították és avatták fel a mai Széchényi Imre utca és a Motel utca sarkán. Ezt a szobrot 1947-ben ledöntötték, és a helyére 1954-ben – a ma is itt látható Pátzay Pál „Széchenyi” szobrát – helyezték el egy új, egyszerűbb talapzaton.

A régi Széchényi Imre szobor talapzatát a város 2012-ben, az eredeti formájában, visszaállíttatta. Erről azonban hiányzik Széchényi Imre mellszobra.
Szabolcs Péter szobrászművész újraalkotta Széchényi Imre mellszobrát, amit 2012-ben Balatonmáriafürdőn és 2014-ben a Földművelésügyi Minisztérium Mezőgazdasági Pantheonjában állítottak, avattak fel –idézi fel a szobor történetét a város honlapja.
Szabolcs Péter Széchényi Imre szobrának Balatonföldváron való felállítása, tisztelgés a település megálmodója és alapítója előtt. Aki kicsit is ismeri Balatonföldvár történelmét, tudja, hogy a régi szobor méltó módon hirdette a település-alapító nagyságát