A hullott agancsnak az erdőben a helye (Keszthelyi TV)

Több százezer forinttal és akár börtönnel is büntethető az, aki engedély nélkül gyűjti és értékesíti a szarvasok elhullatott agancsai a hazai erdőkben. A talált trófeák az adott területen vadászatra jogosult személyének tulajdonát képezik, melyekből fontos következtetéseket vonnak le. A hajtás sem ajánlott ebben az időszakban, hiszen az állatok zavarásával megnőhet a balesetveszély a közutakon is.

Egyre több agancsos képanyagot töltenek fel az erdőlátogatók a videómegosztó portálokra. Február elejétől hullajtják ugyanis koronáikat a szarvasbikák. Az agancsok felfedezése mindig is népszerű volt a kirándulók körében. Fontos azonban tudni, hogy ezeket gyűjteni szigorúan tilos, kivéve, ha engedéllyel rendelkezik az illető – hívják fel a vadászok a figyelmet. Az illegális birtoklás a törvény szerint lopásnak minősül és több százezer forintos bírsággal sújtható. Az engedélykiadásra ritkán van példa.

„Az a fő oka, hogy az agancsgyűjtéssel általában, főleg ha ez szervezetten és valahol sajnos kutyákkal is végzik, ezek annyira zaklatottá teszik az állományt, hogy állandóan vonulnak. Megnő ezzel az állandó vonulással akár a balesetveszély is a közutakon, tehát nincs nyugalma a vadnak, tehát ezért nem adunk ki általában engedélyeket.” – mondta a Keszthelyi TV Híradójában Szakács István a Bakonyerdő Zrt. Keszthelyi Erdészetének igazgatója.

A szarvasok szándékos zavarása során megvalósulhat az állatkínzás vétsége is, mely szabadságvesztéssel büntethető. Az illegálisan gyűjtött agancs felvásárlása pedig orgazdaságnak számít. A kirándulóknak azt javasolják a szakemberek, ha egy erdőben hullott trófeát találnak, hagyják ott.

A levetett agancsok nagyon fontosak az vadgazdálkodók számára – mondta el Németh Vera. A vadász hozzátette, a közvéleménnyel ellentétben nem keresik tudatosan az agancsokat, de sokszor előfordul, hogy az erdőbejárás közben rábukkannak egy-egy példányra. A talált szarvakból sok információt gyűjtenek, melyekből lényeges következtetéseket vonnak le.

„Elsősorban ugye az élőhelynek a minőségére, ezáltal a populációnak a minőségére és másodsorban nagyjából, hozzávetőlegesen az egyednek a korára, mivel megfelelő élőhelyen előfordulhat az is, hogy egy középkorú vagy akár egy fiatal-középkorú bika is csodálatos agancsot rakjon fel.” – mondta a vadász.

A szakemberek szerint az agancshullatás hosszadalmas folyamat. A különböző fajtájú bikáknál a procedúra akár áprilisig is elhúzódhat. Az új fejdísz növekedése az előző levetését követően azonnal megindul és az őszi időszakra teljes pompájában viselheti azt az állat.