Szobrot állított Földvár a településalapítónak (inforegio.hu)

Balatonföldvár alapítójának, gróf Széchényi Imrének, Radnay Béla készítette mellszobrát 1907-ben állították és avatták fel a mai Széchényi Imre utca és a Motel utca sarkán. Ezt a szobrot 1947-ben ledöntötték. A régi Széchényi Imre szobor talapzatát a város 2012-ben, az eredeti formájában visszaállíttatta. Erről azonban mostanáig hiányzott Széchényi Imre mellszobra, amit Szabolcs Péter szobrászművész alkotott újra.

Széchényi Imre testvérével, Viktorral 123 évvel ezelőtt a semmiből, az egykori Földvár pusztából építette meg, hozta létre a mára a Balaton déli partjának gyöngyszemévé vált Balatonföldvárt – idézi Holovits Huba balatonföldvári polgármester a szoboravatón mondott szavait az inforegio.hu.  A polgármester szerint a csodálatos villasorok, az egyedülálló Kvassay sétány, a hatalmas rendezett parkok, a Balaton legnagyobb kikötője, a mintaszerűen kialakított közlekedési hálózat mind, mind Széchényi Imre gondosságát és előrelátását dicséri. Széchenyi István után nincs még egy magyar, aki annyit tett volna az ország gazdasági fellendüléséért, mint Gróf Széchényi Imre – mondta Holovits Huba, aki hozzátette:  földműves iskolát alapított, mezőgazdasági iskolák egész sorát indította minisztériumi finanszírozással, emellett hitelt szerzett a fonyódi szőlősgazdáknak, melynek segítségével homokos talajon telepítették szőlőültetvényeiket.

A földvári polgármester arra is emlékeztetett: az elmúlt 9 év alatt több mint 4 milliárd forintnyi vagyonnal gazdagították a várost, turisztikai attrakciók sorát létesítették, köztük látogatóközpontot, kilátót, strandokat, kerékpárutakat. Emellett megújították az intézményeket, a városházától a közösségi házon át a szabadtéri színpad most tervezett korszerűsítéséig.

A városnapon dísz­polgári címet kapott Andorka Sándor, aki gazdálkodó szervezetek vezetőjeként, önkormányzati képviselőként, sportegyesületi vezetőként, valamint nemzetközi hírű kézilabdás szaktekintélyként tett sokat Balatonföldvár hírnevének öregbítéséért. Balatonföldvárért díjat vehetett át dr. Lédermayer Ferenc fogorvos – írja az inforegio.hu.