Szobrok, parkok, villák és finomságok Balatonalmádiban – kétnapos ajánló (likebalaton.hu)

Balatonalmádiban nemcsak jókat lehet enni és egy jót strandolni, de a település számos apró kincset rejt.

Fotó: likebalaton.hu/Szűcs Ildikó

Egy városi séta során rábukkanhatunk ezekre a nem is annyira eldugott kincsekre, amire tökéletes túrát kínál az úgynevezett Vörös Homokkő Tanösvény. A körülbelül 6 km-es útvonalon megismerhetjük Balatonalmádi múltját és jelenét, és bár a séta egy meredek kaptatót is magába foglal, mindenképpen megéri. Parkolni a Wesselényi strandnál vagy a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár mellett érdemes, a parkolás mindenhol ingyenes.

A városi barangolás első állomása a Szent István Parkban található Pannonia Aqua szobor, ami a könyvtár mellett van. Itt egyébként egy kis táblát is találunk a tanösvényről, a kék háromszöget kell követni végig. A park szélén látható Zsák József egykori vendéglőjének két oszlopa, ami bár nem az eredeti, de a szépen helyreállított vöröskő oszlopok emléket állítanak a városka egyik első vendéglőjének. Az 1800-as évek végétől számos rendezvénynek és mulatságnak adott otthont, volt benne néhány szállodai szoba, a kertben pedig zenepavilonban élvezhették a muzsikát a vendégek. A II. világháborúban érte bombatalálat, később államosították és Tüzép telepként is működött, végül lebontották.

Innen a Szent Imre herceg út felé vesszük az irányt, ami kissé kaptatós, de ahogy időről-időre megállunk szusszanni, visszapillantva láthatjuk a Balatont is. Így a csodás panoráma kárpótol minket az izzadságcseppekért és a látványtól feltöltődve mehetünk tovább a meredek utcán. A Móra Ferenc utcánál lévő tábla jelzi merre folytathatjuk utunkat, itt egy kis kitérővel megnézhetünk egy vöröskő-bányából kialakított bányaparkot. Ha viszont nem vágyunk az elvadult természetre, akkor folytassuk az utunkat amíg a Kilátóhegyi utcáig nem érünk, ahol egy erdős részen áthaladva eljutunk a Töltés utcára. Kanyarogva, zegzugosan haladunk továbbra is felfelé, amíg meg nem pillantjuk célunkat: a vöröskő talapzatú Óvári Messzelátót.

A Balaton egyik legszebb és legegyedibb kilátójából be lehet látni a Fűzfői-öblöt, az Akarattyai Magaspartot, sőt, ha tiszta az idő, akár a Vértes hegységben lévő Csókakő váráit is látni, miközben a domb lábánál alattunk terül el Almádi.

A teljes cikk – fotókkal – itt található.