Szív alakú sírkövek mesélnek a múltról Balatonudvariban

Mindenszentek és halottak napja az elcsendesedésé, az emlékezésé. Ennek jegyében a Balatonudvariban lévő, szív alakú sírkövekkel teli temetőt ajánljuk olvasóink figyelmébe, ahol 65 kézzel faragott sírkő állít emléket az itt nyugvóknak. Érdemes útba ejteni az északi parton járva.

A temetőt az 1770-80-as években nyitották meg a református és római katolikus hívek számára. A szív alakú sírkövek különlegességnek számítanak, műemléki védettség alatt állnak. Hasonló sírkövek máshol is előfordulnak a Balaton-felvidéken, de ilyen nagy számban  csak itt láthatók. A korabeli feljegyzésekből nem derül ki, hogy ki és miért faragta szív alakúra a sírköveket, melyeknek többségén már csak nehezen olvashatók feliratok.

A településen ma is leggyakoribb nevek köszönnek vissza: Kerkápoly, Szilvási, Sörös, Hőbe. Némelyiken látszik, hogy a kőfaragásban, a helyesírásban is járatlan ember munkája lehet – áll a Veszprém Megyei Értéktár leírásában.

Eötvös Károly A balatoni utazás vége című művében egy helyi ezermesternek tulajdonítja a sírköveket, aki úgy vélte, hogy ez a forma illik az élőkhöz és a holtakhoz is. A helyi emberek Lipták Gábor Aranyhíd című kötetében leírt Kőszívek című mondájával azonosulnak, mely egy szerelmes ifjú pár történetét mondja el: a lány tragikus halála után a fiú emlékül, szeretete jeléül szív alakú sírkövet faragott. Attól kezdve faragtak szív alakú sírköveket Balatonudvariban.

Az itt élők napjainkban a történeti temetővel szomszédos temetőben újra szív formájú sírköveket állíttatnak.

Fotó: Veszprém Megyei Értéktár