Szinte minden intézményt bezárt Hévíz (zaol.hu)

A kormány által elrendelt újabb szigorító, a koronavírus-járvány terjedését lassító intézkedések után a város önkormányzata is korlátozásokról döntött. Papp Gábor polgármester bejelentette: bezár a bölcsőde és az óvoda is.

A városvezető a helyi operatív törzs döntéseiről a Hévízi Televízió által közvetített sajtóbeszélgetésen számolt be. Mint mondta, a kormányrendelettel összhangban zárva van a Fontana mozi, a városi könyvtár és mindkét múzeum, illetve felfüggesztették a termelői piac működését is – tudósít a zaol.hu.

A bölcsőde és az óvoda sem fogad gyermekeket – folytatta a sort Papp Gábor –, s zárva tart a Tourinform iroda is, amely azonban az érdeklődőknek online, elektronikus úton továbbra is nyújt információkat. A Gamesz-konyha kizárólag a Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény gondozottjait látja el, valamint a szociálisan rászorulók, a gyermekvédelmi támogatásban részesülők és a város működéséhez hozzájáruló dolgozók étkeztetését biztosítja, vendégeket nem fogad.

A polgármester azt mondta: a hivatalban szünetel az ügyfélfogadás, most csökkentett létszámmal dolgoznak, és kizárólag olyan esetekben érkezhetnek ügyfelek, amelyekben jogszabály írja elő a személyes megjelenést.

Hévízen az önkormányzati intézmények a 65 év feletti dolgozóikat hazaküldik, de ez számukra nem jár fizetéskieséssel, jelentette ki Papp Gábor, a munkáltatók humánusan járnak el ez ügyben.

Az orvosi rendelő zárva lesz, ám rendelési időben a házi-, a gyermek- és a fogorvos ott tartózkodik, s egy meghatározott protokoll, vagyis telefonos kikérdezés után, és csak indokolt, sürgős esetekben fogadnak betegeket.

Hévízen most minden edzés szünetel, a sportlétesítmények nem fogadnak senkit – tudatta a polgármester –, s a játszótereket is lezárják, nem lehet használni a rekortán pályát sem, a területet pedig a rendőrség folyamatosan ellenőr­zi.

A Hévíz-Balaton Airporton szünetel a személyforgalom, közölte Papp Gábor, aki arról is beszélt: most a városban hárman vannak hatósági karanténban, ők Olaszországból tértek haza, de valamennyien jól vannak, nincsenek tüneteik. Önkéntes karantént pedig még ennél is többen vállaltak, egyeztetve a munkáltatójukkal.

A polgármester arra is felhívta a figyelmet, aki hatósági karanténba kerül, annak rendőri ellenőrzésekre kell számítania, azoktól pedig, akiknek valamely családtagja külföldről tért haza, azt kéri, hogy mindannyian vállalják az önkéntes karantént – maguk és a környezetük biztonsága érdekében.

A városvezető továbbá javasolta, a polgárok a rendőrőrsöt személyesen csak nagyon indokolt esetben keressék fel, a bejelentéseket a 83/342-860, vagy 06-30/633-56-96-os telefonszámon tegyék meg.

Papp Gábor egy a város közvéleményét erősen foglalkoztató hírről is beszámolt. A Hévíz határában lévő nagy­áruház ugyanis átalakítás miatt időszakosan hamarosan bezárt volna, ám lakossági kérésre a polgármester egyeztetett a hálózat vezetőségével, s elérte, hogy az ellátás biztonsága érdekében elhalasztják a beruházást, és nyitva marad az üzlet.

A polgármester azt is elmondta, folyamatos az egyeztetés a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház vezetőségével, ám az intézmény működésével kapcsolatban – mivel nem önkormányzati, hanem állami tulajdon – csak ők adhatnak tájékoztatást. Papp Gábor arra kérte a hévízieket és az itt tartózkodó vendégeket, hogy tartsák be a biztonsági ajánlásokat, illetve a hétfőn megjelent kormányrendelet szabályait, és a lehető legkevesebb időt töltsék közösségben, otthonukon kívül, és külön felhívta a figyelmet az idősek védelmére, biztonságára.