“Szigligetért” emlékérmet kapott Balassa Balázs, a település tavaly lemondott polgármestere (Szigligeti Harsona)

A Balatoni Szövetség (BSZ) Balaton-díjának elnyerése után Szigliget rangos elismerését, a “Szigligetért” emlékérmet is megkapta Balassa Balázs – adta hírül a Szigligeti Harsona legutóbbi száma.

Balassa Balázs, aki a balatoni önkormányzatokat tömörítő BSZ elnöki, majd alelnöki posztját is betöltötte, részben a beépítési tervek miatti, és egyéb nyomás ellen tiltakozva tavaly, 18 év után lemondott függetlenként betöltött polgármesteri tisztségéről (vele együtt felállt a testülete is). Szigliget a vezetése alatt már évekkel ezelőtt példájává vált a balatoni településeknek azzal ahogy szembeszállt a beépítési lázzal.

 

A “Szigligetért” emlékérem

A Szigligeti Harsona híradása szerint Szigligeti Táj- és Településvédő Kör idén is, mint bő 30 éve minden ősszel kiadta a “Szigligetért” emlékérmet (tavaly a járvány miatt elmaradt a díjátadó). A díj Józsa Bálint Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása. Alapszabályuk szerint ezt az elismerést az a személy kaphatja, aki munkaköri kötelességén túl kimagaslóan sokat tett Szigligetért az élet bármely (pl.: sport, kultúra, tudomány, közösségi élet stb.) területén.

Immár a díjazottak közé került Balassa Balázs is, amelynek indoklásáról így ír a lap:

Ki ne ismerné őt, aki 4 cikluson át volt Szigliget első embere. Ezalatt lett többek között felújított várunk, színvonalas strandunk, útjaink és járdáink. Azt a bizalmat azonban, hogy fiatalon polgármesternek választották, ki is kellett érdemelni. Nyugodt szívvel állítható, hogy nem volt olyan társadalmi munka, közösségi program, amiben ne vett volna részt.

Valószínűleg nem lesz teljes a felsorolás, de az biztos, hogy motorja volt a Sportkörnek játékosként, majd elnökként és edzőként is. A Bozsik program éveken keresztül az ő irányítása alatt zajlott. Az ifjúsági klubot is hosszabb ideig nagy lelkesedéssel szervezte. Az Egyházközösségben képviselőtestületi tag volt. A polgármesteri évek alatt nem méricskélte a munkaidejét, ritkán ért az véget délután 4-kor. Szabad szombat, vasárnap sem sűrűn adódott. Egy ilyen vegyes összetételű településen, ahol nyaranta többszörösére duzzad a lakosság, – mondhatjuk – egy percre sem áll meg az élet.

Mindenütt ott volt, mindenről tudott, ha kiesett egy dolgozó bárhol, beállt helyette. Szigliget gondos gazdájaként arra is volt figyelme, hogy a településen szervezett programoknak szíves vendéglátója legyen. A sport iránti elkötelezettségét jól mutatja, hogy pl. jégpálya volt a strandon több télen keresztül, amit, – ha úgy adódott – maga takarított le – akár éjjel. Sok gyerek tanulhatott meg itt korcsolyázni ebben az időben. A sportnál maradva, közismert, hogy rendszeresen tagja a Szigligetet képviselő csapatnak.

Polgármestersége idején tehát nem csupán a pozíció megkívánta munkát látta el. Továbbra is a közösségi élet bármely területén, minden társadalmi munkában aktívan részt vett, legyen az akár éppen szemétszedés. Elmondható, hogy egész eddigi életében igazi közösségi emberként, lokálpatriótaként tevékenykedett.