Új Balaton-díjasok – egy jelölt elhárította a kitüntetést

Ma átadták az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) legnagyobb elismerését jelentő Balaton-díjakat, amit a térségért kiemelkedő munkát végző személyeknek vagy szervezeteknek ítélnek oda. A több mint 100 éves szövetség 1994 óta díjazza a legjobbakat. A szövetség szerdai badacsonyörsi elnökségi ülésén Dr. Pomogyi Piroska hidrobiológus, valamint Balassa Balázs, a szövetség korábbi elnöke, Szigliget leköszönt polgármestere vette át a díjakat. A hirbalaton.hu információi szerint dr. Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője is a megszavazott díjazottak között volt, ő azonban elhárította a kitüntetést. 

 

Dr. Horváth Ákos, a balatoni viharjelzéshez adatokat biztosító siófoki meteorológiai obszervatóriumban 35 éve dolgozó, azt 17 éve vezető, elismert szakember. információink szerint megköszönve a felterjesztést azzal hárította el a kitüntetést, hogy nem fogadhatja el, mert minden igyekezete ellenére sem tudta megakadályozni az obszervatórium melletti építkezést. (Mint arról beszámoltunk, az MTA korábbi elnökétől az ELTE professzoráig több neves szakember, balatoni szervezetek is kifejezték aggodalmukat a balatoni méréseket veszélyeztető építmény kapcsán, mindhiába.)

(Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke, és az egyik kitüntetett, Dr. Pomogyi Piroska (Fotó: HírBalaton)
Dr. Pomogyi Piroska

A díjakat Lombár Gábor, a BSZ elnöke adta át a badacsonyörsi Varga Pincészetben. Beszédében elmondta; “Dr. Pomogyi Piroska hidrobiológus, 1977-ben Keszthelyen szerzett agrárkémikusi diplomát, 1982-től a vízügyi igazgatóság munkatársa, 1984-től a biológiai tudományok kandidátusa. Akik ismerik, tudják megszállott kutatója a Kis-Balatonnak. Számtalan publikációja jelent meg a Kis-Balatonról. Ő készítette el a Kis-Balaton botanikai térképét. A 2001. évi kimagasló munkájáért a Zala Megyei Önkormányzat „Zala Megye Környezetéért és Fejlesztéséért” díjat adományozta Pomogyi Piroskának, aki akkor a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság főtanácsosa, kutatásszervezője volt.

A díjat dokumentáló díszes oklevélbeni indoklás szerint: „A Kis-Balaton Védőrendszer üzemirányításához szükséges vízminőségi laboratórium létrehozásáért, botanikai kutatásaiért és számos publikációjáért” kapta.

Későbbiekben Székesfehérváron a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársa lett.

Dr. Pomogyi Piroska évtizedek óta végzi a balatoni nádas-felméréseket, a nádasok ismert szakértője, hosszú évek óta küzd a balaton-parti nádasok kiírtása ellen. 2020. elején, a Balatoni Szövetség elnökségi ülésén, a 2019. évi légi fotók elemzései alapján felhívta a figyelmet arra, hogy négy év alatt több mint a duplájára nőtt az a terület a Balaton partján, ahonnan kiirtották a nádat a parti ingatlanok tulajdonosai. Az üdülőrégióban a téli nádaratásra engedélyt kérők mintegy fele, irtást végzett aratás helyett. „Ha nem lesz nád, végül Balaton sem lesz” hangsúlyozta.”

Lombár Gábor átadja a díjat Balassa Balázsnak (Fotó: HírBalaton)

Balassa Balázs

Lombár Gábor a díj odaítélésének indoklásául Balassa Balázsról ezt mondta:  “1967-ben született Tapolcán. Születése óta Szigligeten él. Mindig is fontos volt számára a térségi gondolkodás. Szövetségünk 2019-ben leköszönő társelnöke 18 évi polgármesteri és 5 éves Balatoni Szövetség elnöki tisztsége alatt példaértékű munkát fejtett ki szűkebb közössége és a Balaton érdekében.

Elnöksége alatt új lendületet kapott a Balatoni Szövetség: több új fontos partnerrel bővült a Szövetség tagsága, elindult a HírBalaton portál, kiírásra került az Év Balatoni Háza verseny, megújult Kék Hullám Zászló díj visszaszerezte régi presztízsét, újra indult a Balatoni Borok versenye, és még hosszan lehetne sorolni azokat a változásokat, amik nevéhez kötődnek. Fontos volt számára, hogy a térségi szervezetekkel jó kapcsolatot ápoljon a szövetség, mert csak így lehet átfogó és minden területre kiterjedő döntéseket hozni a Balaton és térségének vonatkozásában. A médiával jó kapcsolatot alakított ki, megerősítve ezzel a Balatoni Szövetség jelenlétét és súlyát a köztudatban. Felszólalásaiban rendszeresen kiállt a Balaton természeti, kulturális és társadalmi értékeinek védelmében, sokszor vállalva az ezzel járó konfliktusokat is. Az általa vezetett település jó példát mutatott arra, hogy hogyan lehet a természeti értékek megőrzése mellett folyamatos fejlesztéseket megvalósítani.

Új régiós rendezvény -a Balaton-party megszervezésével erősítette a kapcsolatot és együttműködést a régió meghatározó szervezetei között.

Szigligeten olyan régiós jelentőségű rendezvények fűződnek a nevéhez, mint a Süllő Fesztivál, az Újévi csobbanás, vagy a magyar tengerbe állított Balaton Karácsonyfája. Ezek a rendezvények jó alapjai voltak jól ismert 12 éve hangoztatott szlogenjének, „Egész évben Szigliget, egész évben Balaton”.  Meghatározó szerepet vállalt a szigligeti vár felújításában. Sikeres pályázat után elindította az egyedi turisztikai elemekkel bíró rekonstrukciót. A térség egyik leglátogatottabb turisztikai attrakcióvá téve a „Balaton várát”. Saját települését példaként állítva kiállt a helyi építészeti értékeke védelme mellett, gátat szabva a Balaton parti településeken elszaporodó túlzott beépítéseknek.

Mindezek alapján Balassa Balázs igazi balatoni közéleti személyiségként jó példát mutat mindannyiunk számára.”