Drónnal szállított életmentő készüléket mutattak be a Balatonnál (veol.hu)

Segélyhívás után a GPS-koordinációnak megfelelően, telefonos applikációval működtetett drón vitte a magyar fejlesztésű és gyártású automata, magyarul beszélő defibrillátort az újraélesztés helyére. A szenzációs eszközt a hétvégi családi napon mutatták be az Alsóörs Marina kikötőben, amely forradalmasíthatja a hazai életmentést.


Az Alsóörs Marina tulajdonosai a szívhalálok csökkentéséért összefogtak az Innomed Medical Zrt.-vel (IM Zrt.) – amely elkészítette a világ legkorszerűbb defibrillátorát (AED) -, a kikötőben állomásozó, Bagyó Sándor vezette Vízimentők Magyarországi Szolgálatával és a Trilobita Informatikai Zrt. mérnökeivel, akik az emberi beavatkozás nélküli drónok programozását, telepítését végzik, hogy az alsóörsi és balatonfenyvesi kikötőkben létrehozzanak egy bázist, amely példa lehet más közösségeknek.

Az eszköz emberi beavatkozás nélkül biztosítja, hogy akár 2-300 hektáron, még időben, négy percen belül a vészjelzést adó közelében leszálljon egy drón, ami egy automata AED-t visz magával. A drónt egy telefonos applikációval bárki működésbe hozhatja, ami 50 méteren belül „házhoz viszi” az újraélesztő készüléket, hogy így lehessen befejezni a mellkaskompressziót.

– Az idő élet – szögezte le Deák Gábor, az említett kikötők tulajdonosa. Aláhúzta, tavaly 30 ezer szívhalál történt az országban, Nyugat-Európában 700 ezer, és a betegeknek csak 11 százalékát sikerült megmenteni. A hirtelen szívhalál már a 20-30 évesekre is jellemző. – Ha valaki telefonos applikációval segítséget kér, azonnal látja a legközelebbi leszállópályát – mondta.

Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke ünnepnek, szenzációs dolognak nevezte a drón által szállított, hazai cégtől való, automata AED-t, mert így légi úton, gyorsan érkezik a segítség. Szerinte ez a jövő, mert a laikusok is tudnak segíteni.

Dévényi Erika, a 30 éves IM Zrt. vezérigazgatója rámutatott, először szállít drón életmentő készüléket, amely magyarul beszél, és mindenkinek a kezébe oda lehet adni. – Naponta 20-25 embertársunk hal meg hirtelen szívhalálban, és az fantasztikus lehetőség, hogy gyorsan repülő drónnal hamar megérkezik a segítség – vélte.

Elhangzott továbbá, az AED nettó 250 ezer forintba kerül, és tervezik minél szélesebb körű alkalmazását. Az innovációt Bagyó Sándor mutatta be a közönségnek – írja a veol.hu.