Balatonfüred rendezheti jövőre a nemzetközi környezetszépítő verseny díjátadóját (balatonfured.hu)

Jövőre Balatonfüred rendezheti meg az Entente Florale Europe nemzetközi környezetszépítő verseny díjátadó ünnepségét. A felkérést az ausztriai Haus im Ennstalban a hétvégén rendezett ünnepségen vehette át a város hivatalos delegációja – adta hírül a város a honlapján.

A balatonfüredi négyfős delegációt Hári Lenke alpolgármester vezette. A három napos rendezvény során bemutatták a várost és a jövő évi füredi programtervet az Entente testületének, zsűrijének, valamint a díjátadó ünnepségen hivatalosan is átvették a stafétát Haustól, hiszen jövőre Balatonfüred rendezi meg a rangos eseményt.

Balatonfüred hosszú évek óta nagy figyelmet fordít a közterületek karbantartására, a zöldterületek gondozására, a környezetszépítésre. A város többször is megnyerte a Virágos Magyarországért versenyt, amelynek révén részt vehetett az Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) versenyében is, ahol arany minősítést kapott.
Kiemelkedőnek találták a város zöld és virágos területeinek kialakítását, a parkok, fasorok állapotát, gondozottságát, a virágágyakban alkalmazott növények sokféleségét, harmóniáját. Példaértékűnek tartották az épített környezeti értékek megóvását és rekonstrukcióját a reformkori városrészen.

A nemzetközi siker óta mit sem változott a város hozzáállása, évente megrendezik a helyi virágosítási versenyt, annak érdekében, hogy a lakosok portáljai is egyre gondozottabbak legyenek, illetve nagy energiákat fektetnek a parkok és közterületek igényes kialakításába.

 

Mi is az az Entente Florale Europe?

Az 1975-ben indult Entente Florale Europe elnevezésű verseny Európa legrégibb és legsikeresebb környezetszépítő mozgalma, amely tizenkét ország 25 ezer települését, mintegy ötvenmillió embert képes évente elérni. A legjobbak közé csak 24 település kerül be, minden tagországból egy város és egy falu. Magyarország 1990-től, a közép-európai térségből elsőként vett részt az európai versenyben, eddig több arany és Európa-díj minősítést kapott.