Szélesre tárult Sissi lengyeltóti gardróbja (sonline.hu)

Sissi csaknem félszáz ruháját készítette el eddig a lengyeltóti Héjjas Magdaléna. Több mint húsz éve dolgozik azon, hogy a császárné viseletét korhűen alkossa meg. Csak a koronázási ruhára kétezer kristályt varrt fel.

 

Mindenhol elegáns, múltat idéző ruhákat viselő bábukat látni egy lengyeltóti család házának tetőterében. A csillogó fejdíszek, ékszerek sem hiányoztak róluk. – Már kislányként szétszedtem édesanyám ruháit és magamra alakítottam őket – mesélte Héjjas Magdaléna, aki lengyeltóti esküvői szalonjának emeletén egy bemutatótermet rendezett be, ahol kicsi és nagyobb babákon mutatja be a császárné viseletét. – Rajongtam a régi korok viseletéért, és történelmi tanulmányaim során annyira megragadott Erzsébet királyné, hogy szenvedélyem lett kora és élete tanulmányozása.

Volt olyan ruha, amelyhez 250 méter fodrot varrt. Kedvence a koronázási ruha, amelyet korhű fényképek alapján készített el, a sükösdi csipkegyárban gyártatta le hozzá az orgonavirágos díszítést. – Kétezer gyémánt csillogott Sissi ruháján, az enyémen kétezer Swarovski kristály van, amelyeket egyenként varrtam fel a ruhára – mesélte. – A koronázás után a gyémántokat leszedette a királyné és a kincstárnak adta, a fátylát viszont megtartotta és Erzsébet unokája kapta meg. A ruha többi részéből miseruhák készültek, amit a mai napig használnak – mesélte Héjjas Magdaléna.

A teljes cikk itt elolvasható.