Gyakorlatot tartottak a légirendészek a Balatonnál (rtl.hu)

 A nyári hónapokban helikopterrel is járőröznek a Balaton körül, de figyelik a környékbeli utak, így az M7 forgalmát is. Azt mondják, a nyaralók általában nem ismerik a fürdőzés szabályait.

A nyári hónapokban hétvégente szinte folyamatosan járőröznek a levegőből is a rendőrök a Balatonnál. Az utak – elsősorban az M7-es autópálya – forgalmát figyelik. A vízirendészekkel együtt pedig a part menti vizeket ellenőrzik.

Siófok Kiliti repülőterén van a rendőrség egyik légi bázisa. Ősszel és tavasszal is tartanak itt gyakorlatokat.

Azért barátságosabb a környezet, mint mondjuk egy egyetemi vizsga alkalmával. Tehát annyira nem izgul az ember, de azért oda kell figyelni, hogy minden paraméter rendben legyen – mondta Horváth Péter, a Készenléti Rendőrség főpilótája.

Repülés külső súllyal, ez volt az egyik feladat a maiak közül. Ezzel gyakorolják, amikor menteni kell valakit. A rendőrök azt mondják, kerestek már felborult hajót, és elsodródott sporteszközöket is a Balatonon. És minden évben előfordul, hogy eltűnt embereket kell felkutatni.

A rendészek szerint a nyaralók többsége nem ismeri a fürdőzés szabályait a tónál. Nem tudják, vihar esetén mennyire távolodhatnak el a parttól, és azzal is sok probléma van, amikor strandeszközökkel mennek egyre messzebb a szárazföldtől. Azzal sincsenek tisztában, hogy a kihelyezett bójákra nem szabad felkapaszkodni.

A teljes cikk itt elolvasható.