Száznegyven millió forint jut parti sétányokra, parkrehabilitációra a Balatonnál (magyaridok.hu)

A strandfejlesztésekre igényelhető támogatások után újabb pályázati lehetőséget kaptak a Balaton régió önkormányzatai, hogy minőségibb környezetben tölthessék napjaikat azok, akik a magyar tengernél üdülnek.

Amint arról korábban a hirbalaton.hu is hírt adott, szeptember végén jelent meg a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) felhívása, amelynek alapján az önkormányzatok elsősorban a vízpart-rehabilitá¬ciós tervükben szereplő parti sétányok, zöldterületek kialakítására, parkvédőművek és strandokon kívüli területek fejlesztésére kaphatnak támogatást. Emellett a helyhatóságok pályázhatnak elhagyott temetők, kegyeleti parkok közcélú zöldterületeinek felújítására, híres balatoni személyiségek emléktáblájának kihelyezésére.

A lehetőségek sokrétűek, mivel a balatoni települések a népszerű fesztiválturizmus részeként közösségfejlesztést célzó rendezvényterek, ¬például szabadtéri színpadok kialakítására is megfogalmazhattak támogatási igényt a fejlesztési tanácshoz, továbbá szobrok, emlékhelyek, emlékművek értékének megőrzése is szerepelhetett a támogatási igényben. A pályázóknak a támogatásból megszületett történeti-kulturális-turisztikai létesítmények üzembe helyezésétől számított legalább öt évig vállalniuk kell, hogy fenntartják az attrakciót.

A támogatás minimuma egy-, maximuma ötmillió forint a legfeljebb 1500 lakossal rendelkező, nem parti települések esetében, míg minimum három-, maximum 15 millió forint jár a parti települések és az 1500-nál több lakosú, nem parti települések számára. A támogatott projekteknek legkésőbb 2019. október 30-ig kell megvalósulniuk – áll a pályázati kiírásban.

A Magyar Idők a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.-től, a BFT siófoki székhelyű munkaszervezetétől megtudta, hogy október 30-án elindult a pályázatok bírálati folyamata.