Százmilliót hoz évente Balatonlellének a plázsos strandja

A szezon forgalma eddig a tavalyihoz hasonlóan alakult a Balaton első, tíz éve kialakított, máig legnagyobb plázsos fürdőhelyének számító lellei Napfénystrandon. A belépőjegyek értékesítéséből idén is mintegy 100 millió forint bevételre számít a helyi önkormányzat.

Erről Kenéz István, Balatonlelle polgármestere számolt be a hirbalaton.hu-nak.

Emlékeztetett arra, hogy kezdetben igen sok problémájuk akadt a hatóságokkal a 6 ezer négyzetméteres területű, mintegy 300 méter hosszú partszakasszal rendelkező strandjuk partjának homokkal való feltöltése miatt. A sajtó „kurucos ellenállásnak” nevezete, hogy nem voltak hajlandóak visszaállítani az eredeti állapotot. Mára már igen sok követőjük akadt.

A problémát kezdetben az okozta, hogy a partvédőmű utáni terültet töltötték fel a víz felé, márpedig a Balaton törvény értelmében a vízfelületből elvenni nem lehet. Elbontották hát a partvédőművet és azóta a part menti szárazföldi terület füves részt töltik fel balatoni homokkal. Ennek egy részét ősztől tavaszig elhabolja a Balaton, amit nyár elején mindig pótolni kell. Idén például a balatonfenyvesi kikötő-építés miatt kikotort homokból is került Lellére.

Évek óta rendelkezik minden szükséges engedéllyel a lellei önkormányzat strandja, amely idén egyike volt legjobb minősítést megszerező balatoni fürdőhelyeknek. A polgármester úgy látja, a plázsos strandnak is köszönhető, hogy egy közelmúltban napvilágot látott felmérés szerint a harmadik legnépszerűbb balatoni településnek tartják Balatonlellét a szálláskeresők, amely ezzel megelőzött nála nagyobb tóparti településeket is.

(16:15)