Életmentő spanyol diplomatáról szóló vándorkiállítás nyílt Siófokon

Spanyolország magyarországi nagykövete José Ángel López Jorrín nyitotta meg a Kálmán Imre Kulturális Központban azt a roll-up vándorkiállítást, amely a második világháborúban 5200 ember megmentésében közreműködő Ángel Sanz Briz spanyol diplomatának, valamint a spanyol követség akkori, ehhez segítséget nyújtó munkatársainak állít emléket.

Siófoki állomására érkezett a Spanyol Nagykövetség és a Cervantes Intézet az „Egy angyal Budapesten” című vándorkiállítása, amely augusztus végéig látható a kulturális központban.

A tárlatot José Ángel López Jorrín spanyol nagykövet személyesen nyitotta meg. Rövid látogatása során találkozott dr. Lengyel Róbert polgármesterrel a városházán, akivel megtekintették Siófok nevezetességeit.

A kiállítás Ángel Sanz Briz spanyol diplomatának és a Spanyol Követség azon munkatársainak állít emléket, akik 1944-ben 5200 magyar ember életét mentették meg a náci üldöztetéstől, hasonlóan más semleges államok, nála ismertebb képviselőihez, mint Angelo Rotta apostoli nuncius, Raoul Wallenberg svéd követségi titkár, Carl Lutz svájci konzul vagy Friedrich Born a Nemzetközi Vöröskereszt állandó képviselője. A Fővárosi Közgyűlés 2015. április 29-én az embermentők nevét viselő budai alsó rakpart északi végét Ángel Sanz Brizről nevezte el, akinek neve még a legtöbb magyar előtt teljesen ismeretlen.

(11:37)