Száz-százötven éves fadereglyére bukkantak a balatoni búvárrégészek (veol.hu)

 

Örvényesnél szonárral vizsgálták át a Balatont búvárrégészek nemrégiben, mivel számos bronz- és római kori leletet rejthet. Próbakutatásuk során kiderült: jól működik önkéntesekkel kiegészülő, múzeumok szakmai támogatását is élvező csapatuk.

A tihanyi csúcshegynél egy a mederből kiálló hosszúkás elem rajzolódott ki felvételeiken, és Balatonudvarinál egy olyan terület, ami egykor sziget lehetett, középkori, római épületekkel. Ezeket az információkat azonban merüléseik során nem tudták igazolni. Azt tapasztalták, hogy csomókba rendeződött hínár van utóbbi helyen. Nem is volt könnyű dolguk, mert erős szélben kellett kihorgonyozni hajójukat, s hiába alkalmaztak vezetőkötelet a búvárruhába öltözött szakemberek, az erős sodrásban, kis látótávolságnál kellett végezni munkájukat a víz alatt.

A tihanyi csúcshegynél már kedvezőbbek voltak a körülményeik, de a szonár jelezte, a parttal párhuzamos hengeres jelenségek helyén nádtorzsákat, gyökereket találtak jórészt. Alaposabban átnézve a medret itt előkerült egy régi, az 1960-as években alkalmazott búvármaszk és egy kis kúpos ólomgolyó, egy XIX. századi puskagolyó. Utóbbi már leletnek számít.

Egy helyi idős ember mondta el nekik, hogy Tihanynál a hajóállomás környékén tudomása szerint elsüllyedt dereglye lehet. Szonárral átpásztázva a területet rá is akadtak. Felvételükön részletgazdagon látszik bordázata és három hosszanti merevítő gerendája, rácsrendszere. Egy részét viszont üledék takarja, ezért gondolják, hogy mintegy húsz méter hosszú lehet.

A szonárfelvételen szépen kirajzolódik a hajótest bordázata, ami száz-százötven éves lehet (Fotó: Argonauta kutatócsoport)

Tóth János Attilától, az Argonauta Víz Alatti Kulturális Örökségvédelmi és Folyami Régészeti Kutatócsoport elnökétől, a hazai búvárrégészet szervezőjétől a veol.hu megtudta, hogy valószínűleg lapos aljú, száz-százötven éves fadereglye, ilyen jellegűeket a XIX. században és a XX. elején építettek. Ide érdemes visszajönniük és további vizsgálatokat végezniük.

„Ebből is látszik, hogy nagy tavunkban bárhol bukkanhatunk történelmi szempontból érdekességekre, sok helyen kellene még kutatnunk” – szögezte le a szakember.