Szalon-képessé váltak a balatoni festők és grafikusok (siofok.hu)

A Balaton régióban élő és alkotó festőművészek, grafikusok képeit mutatja be az a tárlat, amelyet Siófokon a Pünkösdi Szezonnyitó rendezvény keretében nyitott meg Kerényi Imre rendező, miniszterelnöki megbízott. Augusztus 18-ig a Kálmán Imre Kulturális Központ emeleti galériájában ingyenesen tekinthetők meg a művek.

A siófoki Helyi Érték Egyesület február óta szervezi a tárlatot, amellyel céljuk, hogy a tókörnyéki festők és grafikusok műveit végre egy helyen láthassák a látogatók, egyúttal az alkotókat és munkáikat is megismertessék. Szakemberek segítségével feltérképezték a térségben dolgozó jelentős alkotókat, illetve megkeresték a települési önkormányzatokat, polgármestereket is, hogy minél több művész bemutatkozhasson.

Az eseményt Siófok önkormányzata is támogatta, és a Balatoni Szövetség, valamint a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete is felkarolta.

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke beszédében elmondta, hogy összeültek a balatoni alkotókkal, művészekkel, és egy hosszú távú koncepciót találtak ki. Ennek első állomása a Balaton Szalon. Folytatáskánt a Balatoni Szövetség felajánlotta, hogy a honlapján kialakít egy felületet, ahol az összes Balaton térségi alkotóművész bemutatkozhat. Mint kifejtette, szeretnék elérni, ha egy balatoni középületet vagy irodát kívánnak díszesebbé, értékesebbé tenni, vagy valamilyen művészeti alkotást szeretnének rendelni, akkor mindenképpen a térség alkotói közül válasszanak.

– Így lehetőséget biztosítunk a művészeknek, hogy itt helyben meg tudjanak élni, még csodálatosabb alkotásokat tudjanak létrehozni, és elinduljon egy olyan pezsgő kulturális élet ezen a téren is, amelyre rendkívül nagy szüksége van a Balatonnak – mondta Balassa Balázs. A szövetség nevében arra kérte a művészeket, hogy éljenek a felajánlott lehetőséggel és minél többen mutatkozzanak be a honlapon.

Varga Amár László festőművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete képzőművészeti tagozatának elnöke így nyilatkozott: „Mint a Balaton szerelmese megtiszteltetésnek veszem, hogy egy ilyen színvonalas, érzelmes, lokálpatrióta kezdeményezés fővédnöke lehetek, mint a Balaton Szalon.”

– A művészet addig él, amíg vannak tisztelői és támogatói – utalt Cicero idézetére.

Kerényi Imre rendező, miniszterelnöki megbízott pünkösdi gondolatai mellett így méltatta a kiállítást: „Minket a balatoni táj szeretete, megélése köt össze, jelen kiállítást is spirituálisan ez tartja össze.” A táj páratlanságáról a következőképpen beszélt:      „A Balaton körül akárhova megyünk, szépet látunk: a felületek folyton pörögnek; a szőlőhegyen a szabálytalan blokkok; minden négyzetméterről más a látvány és tele van emberrel.”

Kerényi köszönetét fejezte ki a Balatoni Szövetségnek és a siófoki Helyi Érték Egyesületnek, mivel az előkészületek úgy zajlottak, mintha profikkal dolgozott volna: szakértelem és odaadás kísérte a munkálatokat. Elismerő szavakkal illette Veszeli Lajos festőművészt, aki kiállítások sorát szervezte már eddig. „Tehetséges ember, jó festő, aki a folyamatos alkotás állapotában van” – fogalmazott. A miniszteri biztos szerint az ilyen emberek nagyon kellenek Magyarországnak. Hozzátette, a jó kiállítások akkor működnek, ha valamivel társítják őket. Lehet ez kultúra, turizmus vagy oktatás is. Mindig olyan helyszínt kell találni, ahol amúgy is sok ember fordul meg.

A következő Veszeli-féle balatoni kiállítást egy országos képzőművészeti vásárként vizionálta, amelyet minden Pünkösdkor megtarthatnának.