Az eltűnő siófoki villák nyomában (nepszava.hu)

Százéves, eredetileg védett villák tűnnek el a föld színéről Siófokon az elmúlt tíz-tizenöt évben, hogy „modern” apartmanházaknak adjanak helyet.

Ilyen volt a legutóbb eldózerolt villa Siófok Balaton-közeli utcájában (fotók: NÉPSZAVA)

 

Századelős villákat bárki elbonthat az építési szabályok tavalyi enyhítése óta, így apartmanházak sora nőhet ki a földből a helyükön – derült ki egy minapi siófoki villadózerolás nyomán, amikor is a tulajdonos bejelentés nélkül bontotta el a város egyik legszebb, Balaton-közeli villáját a Köztársaság utcában, és tehette, mert nem volt védett az épület. A telken társasház épül.

Mindez azért történhetett meg, mert – mint ezen eset kapcsán kiderült – a siófoki képviselő-testület a korábbi önkormányzati ciklusokban sorra oldotta fel a védettséget a helyi építészeti értékekről.

Az építésügyi előírások legutóbbi enyhítése óta a bontás nem engedélyköteles, kivéve, ha műemlékről, vagy helyileg védett épületről van szó. Az érintett villa 2016 júniusáig abba a körbe tartozott, melynek a bontása előtt a tulajdonosnak kérelmet kellett volna benyújtania, ma már azonban ezt nem kellett megtennie. A főépítészi iroda szerint a védett környékre való tekintettel a bontás bejelentésköteles lett volna, mindössze ezen a jogcímen tud az önkormányzat bírságot kiszabni a tulajdonosra, budapesti székhelyű Scala Novum Ingatlanforgalmazó Kft.-re.

Ilyen apartmanházsor épült  a korábban elbontott villák helyén
De nem ez az első veszteség. Lengyel Róbert, Siófok jelenlegi független polgármestere arra is emlékeztetett Molnár Árpád városi főépítész összegzése alapján: hogy a kilencvenes években még 110, 2005 után már csak 18 védendő építészeti értékeket tartottak nyilván Siófokon. Drasztikus csökkenés 2005-ben, a „társasházi bumm” indulása tájékán következett be. Csak a Köztársaság utcában, az úgynevezett SZOT-telepen egyszerre 18 villát kínált eladásra ekkortájt az akkori tulajdonos, ebből mára kilencet dózeroltak el, s épültek a helyükre apartmanházak; nem egyet „buli-apartmanként” hirdetnek, elvégre közel a Balaton, s a legfelkapottabb siófoki szórakozó negyed, a Petőfi sétány. A polgármestert a főépítész arról tájékoztatta: 2005-ben vezették be a területi védelem fogalmát is, ami annyit jelentett, hogy ha ha ebben az övezetben elbontottak egy építészeti értéket, akkor kötelezni lehetett rá a tulajdonost, hogy eredeti formájában építse vissza. Ezt a lehetőséget is megszüntette azonban tavaly az országos építési szabályok Fidesz-kormány általi különös, érthetetlen enyhítése.

Értékmentés
A siófoki városháza főépítészi irodájának javaslatára másfél éve 12 új épületet vettek egyedi védelem alá, ezeknek a száma így jelenleg 30. Mivel azonban a szakemberek szerint ennél jóval több értéket hordozó építmény van a városban, az iroda is csatlakozott egy helyi civil szervezet felhívásához.A Siófok Városért Egyesület arra kéri a helyieket: fotózzák le azokat az épületeket, melyek véleményük szerint helyi védelmet érdemelnek azért, hogy unokáink is láthassák ezeket.