Szakítás a nagyvárosi léttel – irány a Balaton (kepmas.hu)

Két fiatal, akik egy percig sem haboztak a nagyvárosból vidékre költözni, amikor lehetőségük adódott rá. Álmodtak egy nagyot, és az valóra is vált. No persze nem ilyen egyszerűen, mert töretlen hit, egy jó adag elszántság és persze kőkemény munka kellett hozzá. Család, barátok, nyugodt, kiszámítható élet. Vidéken bármi lehetséges, ha az ember igazán akarja, csak merni kell belevágni – állítják. Barátságukat is a Balatonnak köszönhetik, úgy érzik, „hazaérkeztek”, és ha a Jóisten is úgy akarja, itt is fognak megöregedni. Horváth Csongor séffel, a Neked Főztem éttermek megálmodójával és Ruppert Márton bioborásszal, a Martinus Birtok tulajdonosával készített interjút a Képmás Magazin

“Az első éttermünk bútorait a családtagok, barátok, ismerősök dobták össze: valaki felajánlott egy felesleges bojlert, mástól egy kidobásra szánt asztal kötött ki nálunk, amit kipofoztunk, és a mai napig ezek adják a zánkai Neked Főztem sajátos hangulatát” – fogalmazott a kepmas.hu-nak Horváth Csongor.  Nemcsak hogy kezdő tőkém nem volt az induláskor, de még az első szezon teljes bevételét is ellopták a befalazott széfből – emlékezett vissza a kezdetekre. Elárulta azt is, hogy itt más a helyzet, mint Budapesten. Sokkal közvetlenebbek az emberek. “A tél a mi szakmánkban egy kifejezetten nyugalmas időszak itt a Balatonnál, nekem is több új baráti kapcsolatom lett azzal, hogy ideköltöztünk” – tette hozzá.

Horváth Csongor kitért arra is, hogy az első pillanattól megpróbálkoztak az egész éves nyitva tartással. A legjobb emberei ugyanis elmennének, ha csak a nyári szezonban kapnának munkát. A téli hétköznapok bizony ráfizetésesek, de azt gondolja, hogy a hétvégékkel már sikerült áttörést elérni. Az olyan közösen meghirdetett események iránt, mint a SlowFüred, vagy a Balatoni Kör népszerű gasztro-piknik eseményei, egyre nagyobb az érdeklődés.

Ha szenvedélyesen szereted azt, amit csinálsz, és alázatosan dolgozol a céljaidért, meglesz az eredménye. A Gilvesy birtok felépítése, gyakorlatilag a nulláról, hatalmas kihívás volt, az összes szőlőterületet újratelepítettük – emlékezett vissza a kezdetekre a kepmas.hu-nak Ruppert Márton. A bioborász kifejtette: egyre többen teszik le a voksukat a vegyszermentes élelmiszerek mellett, ő is ebben látja a jövőt. A 2019-es boraik már bio borok, ez öt év kemény munkájának az eredménye. Vannak pályázatok, de alapvetően az első jó pár év kezdő vállalkozóként arról szól, hogy minden megtakarítást visszaforgatott. Ruppert Márton beszélt a Balatoni KÖR céljairól is. Szerinte az egész a helyi vállalkozók összefogásán alapul. Fontos, hogy a borászok, éttermesek, pékek  ne egymás konkurenseiként tekintsenek elsősorban egymásra, hanem azon legyenek, hogy egymást erősítsék, hogy a közös tevékenységük hatására a Balaton egész évben egy vonzó desztináció legyen – fejtette ki.

“Amíg egy térségben csupán egy komolyabb borászat van, azért nem fognak tömegek napokra oda utazni, de ha van három-négy nívósabb pince, színvonalas szálláslehetőség, és még jókat is tudnak enni, akkor sokkal nagyobb erre az esély.” – fogalmazott a borász.

A jövőbeni tervekről elárulta: négy-öt borász kollégával egy közösségi feldolgozó álmát dédelgetik. Ez a beruházás megoldaná mindannyiuk infrastrukturális problémáit.

A teljes interjúk a kepmas.hu oldalon olvashatók.