Száguldás a jégen (tvkeszthely.hu)

Az idei év kegyes a jégvitorlázókhoz, hiszen már január eleje óta hódolhatnak a Balatonnál ennek a téli sportnak. Egyes jégvitorlások akár 120 km/h-ás sebességgel is szelhetik a jégpáncélt. Keszthelyen a Yacht Klub versenyzőit lehet látni leginkább a jégen száguldozni – olvasható a Keszthelyi Városi Televízió honlapján.

A vitorlássport téli változata szintén a szél erejét használja ki a haladásra, csak ehhez kellő vastagságú és felületű jég kell. A jégvitorlások többnyire egyszemélyesek, a korcsolyák háromszögben helyezkednek el, melyeket hidak kötnek össze, a vezető pedig a testben helyezkedik el. Már csaknem egy hónapja láthatóak a jégvitorlások a keszthelyi jégen. Sok korcsolyázó megcsodálja a kecses és gyors sporteszközöket.

A sebesség miatt extrém sportnak tekinthető, hiszen ezek a jégvitorlások akár 80 km/h sebesség felett is hasíthatják a jeget, de léteznek ennél korszerűbb, gyorsabb példányok is, amik akár 120 km/h-val is repeszthetnek. Ezek a vitorlások a Keszthelyi Yacht Klubból származnak, kettő az egyesület, a többi magánszemély tulajdona.

A Balatonon már a XIX. században is jégvitorláztak, de sportszerűen csak a múlt század 50-es éveiben terjedtek el a sport. Ekkor jelentős versenyeket rendeztek két személyes jégvitorlások részére. Az említett DN típusú jégvitorlások a hatvanas évek végén, hetvenes évek elején kezdtek elterjedni Magyarországon.

Bérelni ezeket a vitorlásokat nem lehet, ha valaki el akarja kezdeni ezt a sportágat, egy ismerős vitorlása, vagy saját eszköz szükséges.

(12:50)