Sünöket, pórul járt gólyákat és kuvikokat is mentettek Fenékpusztán (zaol.hu)

A koronavírus-járvány miatt sajnos rengeteg programot le kellett mondaniuk a madármentőknek, ráadásul látogatókat sem fogadtak a Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomáson. A munka viszont nem állt meg: a gyűrűzés mellett folyamatosan fogadták a sérült állatokat, így idén nyáron is rengeteg segítsége szoruló madarat mentettek meg.

Benke Szabolcs, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zala Megyei Helyi Csoportjának elnöke elárulta, elsősorban füsti és molnárfecskék kerültek hozzájuk, ugyanis a hirtelen hőmérséklet különbségtől a különböző falfelületekhez ragasztott fészkük néhány esetben leszakadt.

– Volt olyan is, hogy a dolmányos varjak szétszedték a lakhelyüket, így lehullottak a fecskefiókák. Egy részüket adoptálni tudtuk az itteni fészkekbe, ám a többséget kézzel neveltük fel, majd engedtük szabadon. Idén nagyjából 30-40 fecskefióka került hozzánk – nyilatkozta a szakértő, majd hozzátette, a nyár folyamán más kisebb testű madarak is megfordultak az állomáson: többek között barázdabillegetők, házi rozsdafarkúak és szürke légykapók is. Nagyobb testűek közül most is leginkább gólyák kerültek be.

– Gutorföldén egy idős madár elpusztult, a nemzeti park munkatársai pedig leszedték a kicsinyeit, így azok hozzánk kerültek. Csurgóról egy kidobott fiókát is befogadtunk. Ezeket a fiatal gólyákat szerencsére mind sikerült elengedni még az augusztus huszadika előtti héten, így reményeink szerint ők már Afrika, vagy Kis-Ázsia felett repülnek – mesélte Benke Szabolcs.

A teljes cikk itt elolvasható.