Strandparkot alakítottak ki Balatonfüreden (Balatonfüredi Napló)

A Széchenyi 2020 program keretében, a Területfejlesztési Operatív Program támogatásával Balatonfüred Város Önkormányzata 201,8 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósította meg a „Balatonfüred Aranyhíd strand turisztikai fejlesztése” című projektet. A fejlesztés keretében a város frekventált helyén, a Balaton parton található Aranyhíd strandból strandparkot alakítottak ki, ami egyaránt szolgálja a turistákat és a helyi lakosokat, mert a strandidőn kívül is lehetőséget biztosít a helyi lakosok és üdülővendégek számára a vízparti kikapcsolódásra.

A Balatonfüreden megvalósuló projekt az Aranyhíd strandfejlesztés I. üteme, amely hozzájárul Balatonfüred további ismertségének növekedéséhez és számos új, valamint továbbfejlesztett szolgáltatással bővül a turisztikai attrakció és szolgáltatáskínálat – írja a Balatonfüredi Napló.

Az Aranyhíd strand Balatonfüred vízparti városközpontjában, az Aranyhíd sétány mentén, megújuló építészeti környezetben található, nyugati szomszédja az Esterházy-strand, keleti szomszédja a Brázay-park. Jelenleg a város idegenforgalmának egyik legfőbb célpontja, gyalogosok és kerékpárosok által igen intenzíven használt terület, nyári időszakban különösen zsúfolt, de elő-és utószezoni hétvégéken is túltelített közösségi terület.

A pályázat támogatásával a strandon úszóstéget építettek, ezen kívül a parton faburkolatú napozóstég is van. Az úszóstég részben a horgászok számára létesült, akik így egész évben tudják használni (nem-csak a nyári hónapokban), de természetesen a sétáló-nézelődő helyi lakosok és turisták is igénybe vehetik, illetve nyáron strandolásra is alkalmas.

A program keretében kialakult az akadálymentes belső közlekedési útvonal is egy vízparti sétányszakasszal, és, hogy növeljék a strandoló részt, kialakítottak egy homokos plázst is. A projekt támogatásával létesült egy kisebb árnyékolt játszótér is természetes anyagokból készült játszóeszközökkel.

Az uniós támogatás keretében megvalósult projekt főbb célkitűzése volt, hogy ezen a partszakaszon is elérhető legyen a vízparti sétányon a Balaton, strandidőn kívül is lehetősége legyen a helyi lakosoknak és az üdülővendégeknek a vízparti kikapcsolódásra, fejlődjön a horgászturizmus, és a szezonon kívül is jól használható zöldfelületű területtel bővüljön a város.