Spontán népünnepély: az első uszály elért a Balatonra a Sión

Óriási érdeklődés övezi a Sió-csatornán haladó hajókat Siófokon. Több százas tömeg nézte végig, ahogy elsőként befutott a Szikra vontatta Óriás nevű uszály a Balatonhoz vasárnap délben. Az új BAHART-hajók (Balatoni Hajózási Zrt. ) egyikének felépítményét, vezető állását hozta az uszály, amit a hidak alatti átkelés miatt kellett leszerelni. A HírBalaton információi szerint a Szikra hamarosan visszafordul, hogy segítse az új hajók Sión felfelé haladását. A 20 hajóból álló konvoj ma elérhet az út felénél lévő simontornyai hídig, amit követően nehezebbé válik a továbbjutás, egyebek közt a Sió lejtése miatt.

A siófoki hídról is sokan nyomon követték a Sió-csatornán Balatonra tartó konvoj első befutó hajóit (Fotó: Siófoki Hírek/Facebook)

 

A Facebook-on – különböző nevek, bejegyzések alatt – akár óráról órára nyomon követheti aki akarja a Dunáról a Balatonra tartó konvoj haladását, ami igazi turisztikai attrakcióvá nőtte ki magát.

Információink szerint a BAHART két új katamaránjának, és két új kompjának még legalább egy hétbe beletelik amíg eljut Siófokig. Az egyik közösségi bejegyzés szerint éppen csökkenteni kell a Balatonból történő vízeresztést a Sió felé, hogy a hajók átférjenek az egyik híd alatt.

Ábrahám Gábornak a Simontornya-Fórum nevű Facebook oldalon vasránap délelőtt megjelent bejegyzése szerint: „Örömhír a Simontornyaiaknak! Ha minden igaz és a Vízűgy Jóistenje is úgy akarja, akkor Simontornyánál éjszakázik a három nagy hajó! (Mahard-Szigetköz-Izsó vontatókkal!)”

 

Az esemény nyomon követésére hírlánc is alakult a közösségi oldalon

Ábrahám Gábor hírláncot is szervezett, amely alatt láthatók a legfrissebb bejegyzések és fotók a Sión felfelé haladó hajókról:

Felhívás! Mivel hivatalos helyről továbbra sem tudni meg semmit sem, ezért egy hírláncot építettünk ki a Sió mellett élő „kiváncsi” emberekből! A Sióagárd, Simontornya, Ozora, Szabadhídvég, Siófok lakosságábóll álló hírlánc a megfelelő időben facebookon jelezni fogja az előttük áthaladó hajókat, onnantól számítva már kiszámítható lesz az érkezés az adott településre. Kérünk mindenkit akit érdekel az új hajók látványa, az jelzésével és megosztásával segítse másoknak is tudomására hozni az érkező hajók mozgását.

Érdeklődők a Sió-csatorna egyik zsilipjénél (Fotó: Siófoki Hírek/Facebook)

***

 

A tiltakozás hiába való volt, kellenek az új hajók

Mint arról hírt adtunk, az állami többségi tulajdonú BAHART 2021-ben 5,7 milliárd forintért vásárolt két új kompot és két új katamaránt, amelyeknek eddig nem volt esélye eljutni a Balatonra. Az idei csapadékos tavasznak köszönhetően a Balaton vízállása két év után először elérte a szabályozási szintet. Június 13-tól pár napig óvatos, majd intenzív vízeresztés kezdődött a Balatonból a Sió-csatorna hajózhatóvá tétele érdekében, ami ellen hiába tiltakoztak az önkormányzatok, megkezdődött a nagyhajók eljuttatása Komáromból a Dunán át a Sióra. A Sió hajózhatóvá válásával mások is éltek, elsőként több kishajó jutott el a Balatonról a Dunára a múlt héten.

A Balaton átlagos vízállása a vízeresztés megkezdése óta 5 centiméternyit apadt. A lehulló csapadéknak köszönhetően három napja nem csökkent tovább, tartja magát a 116 centiméteren (a siófoki vízmércéhez viszonyítva) – a vizugy.hu vasárnapi adatai szerint.

A vízszint-csökkenés aggodalomra ad okot, ugyanakkor a Balatonnak és a BAHART-nak szüksége van az új hajókra. A hajózási társaság vezérigazgatója így fogalmazott:

40 éve nem történt ilyen mértékű műszaki fejlesztés a balatoni hajózásban. A négy új hajó mind mennyiségüket, mind az általuk képviselt modern technológiát tekintve hatalmas mérföldkövet jelent. Ugyanakkor az új kompok és katamaránok érkezése nemcsak a BAHART életében jelentős, de turisztikai vonzereje a régió turizmusának fellendítésével is járhat. Emellett a helyi lakosoknak is kedvez, hiszen a kompok sűrűbb átkelést biztosítanak majd a révek között, így várhatóan csökken majd a Balaton körüli gépjárműforgalom és a károsanyag kibocsátás.