Sorozástól félnek, ezért maradnak az ukrán vendégmunkások (sonline.hu)

Több száz ukrán vendégmunkás dolgozik Somogy megyében. Kétszázan az igali üdülőtelepen, mások Zamárdiban, Siófokon, Balatonszárszón és Tabon élnek.

Otthonuktól mintegy 1000 kilométerre, Somogyban találtak munkát azok az ukrán vendégmunkások is, akikkel a napokban találkozott a sonline.hu újságírója Kaposváron a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal épülete előtt.  Kyrylchuk Yuliia és Tarnopolskyi Sviatoslav csak két ember abból a több száz ukránból, akik egészen Somogy megyéig utaztak, hogy dolgozhassanak és eltartsák családjukat.

– Nehéz volt elválni a gyermekeimtől – mondta könnyeivel küszködve Kyrylchuk Yuliia. – Muszáj volt azonban eljönnöm otthonról, mert alig éltünk meg. Egyetemen dolgoztam könyvtárosként, de a fizetésem – átszámítva magyar valutára – körülbelül 40 ezer forint volt. Ebből azonban nem lehetett megélni, mivel csak a rezsiköltség 30 ezer forint. Nem egészen három hónapja vagyok Magyarországon, jelenleg Tabon dolgozom egy összeszerelő üzemben. Eddig elégedett vagyok mindennel – tette hozzá.

Yuliia mióta hazánkban van, még nem volt otthon. Decemberben mehetne haza a karácsonyi szabadságra, de elképzelhető, hogy szerettei nélkül tölti az ünnepeket. Ukrajnában ugyanis tíz megyében hadiállapotot hirdettek és félő, hogy a nőket is behívják a katonaságba.

A teljes cikk itt található.