Somogyi művész alkotásai kaptak helyet a balatonlellei Pócz Pincészetben (likebalaton.hu)

Bene János festőművész képeiből nyílt tárlat a Pócz Pincészet gyönyörű panorámával rendelkező borbisztrójában. A helyi kiállítás már a kilencedik alkalommal mutatja be egy Somogy vármegyei művész alkotásait. 

 

Bene János művészeti pályafutása lenyűgöző. Mesterei Gerő Kázmér és Ruisz György voltak, akiktől a középiskolai tanulmányai idején, a kaposvári Balázs János Képzőművészeti Körben kapta az első instrukciókat. 1982-ben a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karán szerzett diplomát földrajz és rajz szakon – írja a likebalaton.hu.

Bene János több éven keresztül vezette a Magyarországi Rajztanárok Országos Egyesületének Somogy megyei szervezetét, és tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének is. Elnöke volt a Somogyi Paletta Művészetért Egyesületnek, amely a Zselickislaki Alkotótáborban somogyi művészek alkotó munkájának adott támogatást és biztosított kiállítási lehetőséget. 2010 és 2016 között a festőművész vezette a Pro Arte Galériát, amely elsősorban a kaposvári és somogyi művészeknek biztosított megjelenési lehetőségeket. Több évtizedes alkotó munkája és művészeti életpályája elismeréseként 2023-ban Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter életműdíjban részesítette.

A megnyitó és bemutató után maga a művész „ajánlotta magát”. Mint mondta, a régi, békeidők filmjeiből olyan jól ismert “Ajánlom magamat!” felhívás mára sajnos kiment a divatból, pedig ma is vannak olyanok, akik bátran ajánlhatnák alkotásaikat.

A művész képeit egészen jövő év áprilisáig láthatják Balatonlellén azok, akik ellátogatnak a Pócz Pincészetbe, illetve vásárolhatnak is az alkotásokból.