Somlyó György 100 éve született Balatonbogláron (Librarius)

Somlyó György Balatonbogláron, az Erzsébet utcában született 1920. november 28. napján. A szülői ház falán Gera Katalin által készített emléktábla jelzi Boglár neves lakójának szülőházát. Az emléktáblánál a Balaton Német-Magyar Kulturális Egyesület évente helyez el koszorút, s emlékezik a város híres szülöttjére.

Néhány évvel ezelőtt egy könyvtári Költészet Napja után, Petőcz András és Németh István Péter költők társaságában úgy tervezték, Somlyó György századik születésnapjára emlékezve egy szép, tartalmas irodalmi esttel is készülnek a könyvtárban, de sajnos a vírushelyzet közbeszólt – írja a Librarius.

Somlyó György édesanyja, Bolgár Margit boglári családból származott. A költő nagyapja, Bolgár Ignác bádogos és vízvezeték szerelő volt. Életének első 10 évét a kis Somlyó György Balatonbogláron töltötte, ide járt elemi iskolába. Később Budapestre került, de szabadidejében gyakran Boglárra jött haza. Erről bővebben az Önéletrajzaimból és a Rámpa című könyvében ír. Élete során Boglár mindig a szeretett, különleges hely maradt.

A 70. és a 85. születésnapját ünneplő költőt Balatonbogláron kétszer is irodalmi esttel köszöntötték a város képviselői, lakói és a kulturális intézmények. 70. születésnapja környékén, 1990. november 19. napján este a Vikár Béla Művelődési Házban Fodor András, Laczkó András, Petőcz András írók és Pomogáts Béla irodalomtörténész méltatták életművét.

A korabeli fotók mutatják közvetlenségét, s azt mennyire szerette az itt élőket. A 85. születésnapján mellette ültek általános iskolai osztálytársai. Nekik még mindig ugyanaz a rövidnadrágos fiú, Gyuri volt, s boldogan idézték fel a diákéveket és dr. Karácsonyi Kornél tanítót.