Somlói Juhfark Ünnep tizenhét pincészet boraival (MTI)

Hetedik alkalommal rendezik meg a somlói borászok összefogásával a hegy ikonikus szőlőfajtája, a juhfark reprezentatív bemutatóját, a Somlói Juhfark Ünnepet. Október 22-én a somlójenői Tornai Pincészetben az elmúlt évek legjobb tételeit kóstolhatja meg a közönség, személyesen a borászok bemutatásában.

“A juhfark és a Somló speciális páros. A hegy egyedülálló, vulkanikus karakterét a juhfark tudja legjobban közvetíteni, és fordítva: a juhfarkra jellemző fajtajegyek a Somlón mutatkoznak meg legszebben. Az eredmény: komplex, ásványos ízvilágú, utánozhatatlan bor” – hangsúlyozzák a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

A 17 somlói pincészet 27 borát kínáló sétálókóstoló kizárólag a juhfarkról szól, mégsem ígérkezik egyhangúnak. Juhfarkot kóstolva ugyanis nemcsak a borvidék jellemzői, a borász felfogása, keze munkája érezhető ki az adott tételekből, hanem egészen különböző típusú és karakterű borokkal lehet találkozni – emelik ki a szervezők.

Közleményük szerint a kóstolón nemcsak a borok, hanem azok készítői, a borászok is bemutatkoznak, akikkel az érdeklődők elbeszélgethetnek a borkészítés fogásairól, a borok jellemzőiről.

A Juhfark Ünnepen a sétálókóstolót kiegészítő programok, workshopok teszik még érdekesebbé, amelyeken megismerhetők a Somló dűlői, régebbi évjáratok és a világ nagy borvidékeinek híres borai egy-egy juhfark tétellel összehasonlítva.

A rendezvényre különjáratú busz indul Budapestről, és a szervezők helyi transzfert is biztosítanak a kijelölt szállásokról.