Járóbeteg-szakellátó szolgáltatásait fejleszti a hévízi kórház

A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház 291,85 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázatán a járóbeteg-szakellátása fejlesztésére. A beruházás során korszerű orvostechnikai eszközöket szereznek be és infrastrukturális fejlesztéseket is megvalósítanak a kórház több épületében, melyek eredményeképpen az országos jelentőségű intézmény még színvonalasabb szolgáltatást nyújthat páciensei számára.

 

A kórház a röntgendiagnosztikai, az ultrahang-diagnosztikai osztályon, a menopauza és oszteoporózis osztályon, valamint a balneoterápia, fizioterápia, mozgásszervi rehabilitáció és gyógytorna során használt orvostechnikai eszközeit fejleszti a projekt keretében. Az új mobil ízületi ultrahang készülék a reumatológiai szakvizsgálat során a radiológiai osztályra való továbbküldés nélkül nyújt lehetőséget a pontos és gyors diagnózis felállítására. Szintén a diagnosztizálást segíti majd az új mobil EKG, a polarizációs és kapillár mikroszkópok, a terheléses kerékpár ergométer (ergospirométer), az elektromiográfia (EMG) és elektroneurográfia (ENG) berendezések.

A balneoterápiás-fizioterápiás eszközpark pillangókáddal, kézen és lábon alkalmazható örvényfürdővel és a betegemelővel bővül. A terápiás eszközök handsfree ultrahang kezelőgéppel, végtagmozgató gépekkel, állítógéppel, masszázsszékkel és szobakerékpárral egészülnek ki. Új eszközként Hivamat, valamint SIS terápiás gépet, továbbá lézerterápiás és lökéshullám-terápiás eszközöket is beszerez a kórház – ezekkel új beavatkozásokra nyílik lehetőség a komplex terápián belül, bővül a fizioterápiás eljárások spektruma és új betegcsoportok ellátása is lehetséges lesz.

A vizsgálati és terápiás fejlesztések eredményeként a mozgásszervi betegek jelentős része a jövőben járóbetegként juthat hozzá a megfelelő kezeléshez. Ez – amellett, hogy idő- és költséghatékonyabb – a páciensek számára is kényelmesebb: több ember vizsgálható, illetve kezelhető adott idő alatt, nem szükséges a beteget továbbküldeni diagnosztikai eljárások céljából, és mindez a várólisták rövidülésével is járhat.

A beruházás fontos eleme egy frekvenciaszabályozott, gépház nélküli személyfelvonó, továbbá akadálymentes rendelők és kezelőhelyiségek kialakítása korszerű épületenergetikai megoldásokkal. Ez utóbbi fejlesztés a fedett fürdő A épületének első emeletét (röntgen, osteoporosis és ultrahang rendelő), valamint az A és C épületének földszintjét (balneoterápiás rész és a lépcsőház) érinti. A beruházást informatikai eszközök beszerzése is kiegészíti.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló, EFOP-2.2.19-17-2017-00078 azonosítószámú, „Járóbeteg-szakellátó szolgáltatások fejlesztése Hévízen” elnevezésű pályázat várhatóan 2023 szeptemberében zárul.