Sokan sasoltak sasokat (Keszthelyi Tv)

Tizenhetedik alkalommal szervezték meg az Országos Sasszinkront. A hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálásában a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a nemzeti parkok és más civilszervezetek munkatársai segítették. Magyarország területén a sasfajok szempontjából számos kiemelten fontos telelőhely van, ilyen például a Keszthelyi-hegység, vagy a Kis-Balaton.

Jelenleg egy rétisas párt figyelünk, melyek itt költenek a területen. Természetesen a téli időszakban is a területen maradnak. Reményeink szerint idén is megpróbálkoznak sikeres költéssel” – mondta a Keszthely TV Híradójában Szász Benedek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa.

A nagyjából 2 kilométerre pihenő madarakat szabad szemmel és kamerával egyáltalán nem lehet látni. A spektív segítségével is csak szakavatott madarászok ismerhetik fel a Kis-Balatonnál telelő rétisasokat. Magyarország területén a sasfajok szempontjából számos kiemelten fontos telelőhely van, ilyen a Kis-Balaton és Zala megye is: „Ilyen helyek például Zala megyét tekintve a Keszthelyi-hegység, Remete-kert, Kis-Balaton, Hévíz Principális-csatorna völgy, Muramente, illetve a Móriczhelyi halastavak.”

A távcsövek és spektívek mellett térinformatikai eszközökkel végzik a munkát a szakemberek. A sasszinkron egy összehangolt számlálás. A Madártani Egyesület, a nemzeti parkok és más szervezetek résztvevőivel egy időben, egységes módszertannal számolják meg a ragadozó madarakat.

„Ezeket az adatokat a Magyar Madártani Egyesület szakemberei összesítik, ebből lesz a 2020-as sasleltár. Ezt a leltárt fogják a szakemberek összevetni az előző évek eredményeivel. Így lehet különféle trendeket kimutatni, a trendekből különféle következtetéseket levonni a telelő állomány változására, esetleges növekedésére, csökkenésére vonatkozóan mind helyi, regionális, országos szinten” – tette hozzá Szász Benedek.

Tavaly Zalában 52 rétisast számoltak össze, illetve 2 fekete sast. A 2019. évi sasszinkron során Magyarországon összesen 725-748 rétisast és 397-411 parlagi sast sikerült megfigyelni. A fokozottan védett státuszukhoz viszonyítva nagynak tűnő számok ellenére a sasok természetesen még ma is nagyon ritkák. A megfigyelési eredmények összesítését követően a 2020-as sasleltár várhatóan február elején készül el.