Sok munkára számítanak még nyáron a vízimentők (Index.hu)

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) elnöke szerint életveszélyes lehet, ha a nyári strandolás idején „az agyunk szabadságüzemmódba kapcsol”. Bagyó Sándor erről egy kislány mentését követően számolt be az Indexnek Révfülöpön, miután az anya hagyta egyedül beevezni egy SUP-on 11 éves kislányát, akit a megerősödő szél a parttól egyre távolabb sodort.

 

Bagyó Sándor szerint elkerülhetőek a hasonló helyzetek, ha a szülők a strandolás ideje alatt is figyelnek a gyerekekre. A szabályok szinte mindenki számára egyértelműek, mégis sokan megfeledkeznek azokról nyaralás közben. A VMSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy júniusban tragédia történt a figyelmetlenség miatt. Karcagon egy hétéves gyermek fulladt meg, amíg az édesanyja a büfébe ment. Dunaújvárosban szerencsésen megmentették annak a négyéves gyermeknek az életét, aki elmerült a medencében.

Bagyó Sándor a figyelmetlenség mellett másik jelentős problémának látja a kiegészítő biztonsági eszközök mellőzését. A szakember kiemelte, hogy sokan a Balatonon vagy nyílt vízen nem vesznek fel mentőmellényt, de véleménye szerint fontos lenne végre megérteni, hogy a mellény viselése nem ciki, hanem sokkal inkább vagány. Hozzátette, a vízimentők, a profi vitorlázók sem szállnak anélkül vízre.

A szakember javaslata, hogy gyereket felügyelet nélkül ne engedjünk vízbe, ha pedig egyedül megyünk be a tóba, akkor arra mindenképpen hívjuk fel a parton tartózkodó családtagok vagy barátok figyelmét.

Kirobbanó június
A hirtelen beköszönt hőség miatt az esetszámok magasak voltak júniusban – értékelte az elmúlt időszakot Bagyó. A VMSZ elnökének tájékoztatása szerint évente megközelítőleg 3-4 ezer esetben nyújtanak segítséget a strandolóknak. Sok esetben csupán rovarcsípések, horzsolások miatt keresik őket, de mélyvízi ellátás is akad bőven. A strandbójákon kívül évente 100-200 esetben kell segítséget nyújtaniuk a bajba jutott strandolóknak.

A cikk folytatása itt elolvasható.