Sittlerakással kezelik a tájsebet a Balaton-felvidék szívében (balatontipp.hu)

Akár negyven éven át hordhatják a sittet a világörökség várományos terület központjában, a Balatontól alig másfél kilométerre, Balatonrendes és Kékkút között található Rendesi-hegy tetejére, egy vöröshomokkő bányába, a Veszprém Megyei Kormányhivatal által kiadott határozat szerint – írja a balatontipp.hu.

A Rendesi-hegy tetejébe mélyedő balatonrendesi vöröshomokkő bánya a jövőben sittlerakóként is működhet, amit a Mészkő-Polgár Kft. töltögethet fel szállítmányaival hulladék-hasznosítási tevékenység címén. Ráadásul a közben kitermelt homokkő helyére is tölthet hulladékot, így a bánya duplán jövedelmez.

A két év óta kért engedélyt most ősszel kapta meg a társaság a kővágóörsi Védegylet Pálkövéért Természet- és Környezetvédelmi Egyesület fellebbezései miatt. A korábbi Balaton-törvény még lehetővé tette a tiltakozást, az azt felváltó országos területrendezési törvény tavaly életbe lépett balatoni rendelkezései viszont már nem – írja a tájsebről fotókat is közlő balatontipp.hu.

A régiós magazin egy sor balatoni helyszínt sorol, ahol felhagyott bányák váltak tanösvények részeivé, kedvelt kirándulóhelyekké, aggodalmának adva hangot, hogy jöhetnek újabb vállalkozók, akik a balatonrendesihez hasonló megoldással képzelik az ilyen helyek “rekultivációját”.