Siófokon gyűltek össze a szállodai szakemberek (turizmus.com)

Aranykorát éli a hazai turizmus – a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusstratégiai igazgatója szerint. Könnyid László erről a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége közgyűlésén beszélt csütörtökön Siófokon. Elhangzott az is, hogy Magyarország turisztikai teljesítménye az elmúlt 3 évben meghaladta a régiós átlagot- a turizmus.com beszámolója szerit.

A szokásosnál is erősebb volt a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége közgyűlésének tematikája, ráadásul a látogatottság is rekordot döntött: több mint 300 résztvevő és 54 társult tag kiállító volt jelen Siófokon, a Hotel Azúrban. A házigazda szálloda igazgatója, Polgár András köszöntője után a házigazda város is röviden bemutatta eredményeit.

Bardócziné dr. Molnár Anita, Siófok alpolgármestere elmondta, hogy sikeresen szezonon vannak túl, bár a külföldi vendégek száma némileg csökkent, de ezt a beföldi forgalom növekedés ellensúlyozta.  2019 első nyolc hónapjában a kereskedelmi és magánszálláshelyek együttesen 956 ezer vendégéjszakát realizáltak, ami 1,5 %-os növekedést mutat az előző év hasonló időszakhoz képest. A szállodák 80-90%-os foglaltságot tudtak elérni a szezonban. A növekedést a sokáig kitartó jó időnek és a programok gazdaságának tudják be. A siófoki Tourinform-iroda idén másodszor hozta el a Magyar Marketing Szövetség fődíját – tette hozzá.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusstratégiai vezérigazgató-helyettese köszöntőjében a magyar turizmus jelenlegi „aranykoráról” beszélt, ami a statisztikákban és az iparági beruházások számosságában is megmutatkozik. Magyarország turisztikai teljesítménye az elmúlt 3 évben meghaladta a régiós átlagot, hazánk és Budapest népszerűbb a világban, mint valaha – emelte ki, az országban jelenleg folyamatban lévő szállodafejlesztések mennyisége pedig még az 1980-as évek végén elindult szállodafejlesztési lázat is felülmúlják.

A legutóbbi turizmus szatellit számla alapján az ágazat GDP-hez való hozzájárulása meghaladja a 10%-ot, az MTÜ szerint azonban ennél bizonyosan magasabb lehet a tényleges érték, becslésük szerint 2019 végére elérheti a 13%-ot.

Könnyid László a siker érdekében nagyon fontosnak nevezte a szakmai szervezetekkel való együtt gondolkodást és közös munkát, elhangzott, hogy az MSZÉSZ-szel most szinte napi kapcsolatot tart fent a turizmusirányítás, minden fontos szakmai kérdésben egyeztetnek.

A kormány többféle módon is támogatja a turizmus-vendéglátás ágazatot, amely 400 ezer embernek ad munkát. Emlékeztetett rá, hogy a szálláshelyi áfa január 1-jétől 18%-ról 5+4%-ra (áfa+turisztikai hozzájárulás) csökken. Ennek köszönhetően a szálláshelyeknél maradó pénzből lesz forrás bérfejlesztésre és a munkaerő megtartására, ami jelenleg az ágazat legégetőbb gondja. Nem kevés pénzről van szó, az áfacsökkentés nyomán 23 milliárd forint marad az ágazatban– mondta el turizmus.com-nak az előadás után.

Beszélt az idei év legnagyobb projektjéről, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) bevezetéséről is. Csaknem a teljes hazai szállodai szektorból zavartalan az adatszolgáltatás, a következő lépcső már a különböző elemzések megjelentetése lesz, a folyamat végén pedig az egyes szállodák mérhetik majd saját teljesítményüket az adott régió piacán. Mindez egy hatékony, digitális vállalatirányítási rendszernek feleltethető meg – tette hozzá.

A közgyűlés további témáiról itt olvashat.