Siófoki vásárcsarnok: perel a város cége (siofok.hu)

A bérleti szerződés semmis, a jó erkölcsbe ütközik – ez a Balaton-parti Kft. álláspontja – írja a siofok.hu.

A Balaton-parti Kft. korábban, hosszú távra kötött bérleti szerződéseinek jogi és igazságügyi ingatlanszakértői felülvizsgálata után az önkormányzati tulajdonú kft. elkezdte az egyeztetéseket szerződéses partnereivel. A szakértők 31 bérleti szerződés találtak aggályosnak, kérdésesnek, szakvéleményük szerint összesen 1,3 milliárd forint a 20, 30, 50, sőt, 99 évre kötött bérleti szerződések szerint kifizetett összegek és a valós piaci bérleti díjak különbözete.

Ennyivel több pénzt szedhetett volna be tehát a város kft-je, mely a szakértői átvilágítás nyomán egyes szerződésekről egyeztetést kezdeményezett a bérlőkkel, akadnak azonban olyan megállapodások is, melyek esetében a társaság továbbmegy ennél. Az első ilyen a vásárcsarnok-szerződés. Ahogyan arról dr. Lengyel Róbert polgármester tájékoztatott: a csarnokot 2005 óta bérli a Sió Csarnok Kft., melynek szerződését a lejárta előtt három évvel, 2012-ben újabb 20 évre hosszabbította meg az akkori városvezetés.  A vásárcsarnok szerződése tekintetében már a jogi átvilágítás is aggályokat tárt fel, majd az igazságügyi ingatlanszakértő is problémásnak ítélte e jogviszonyt, véleménye szerint a csarnokot a jelenlegi bérlő mélyen a piaci ár alatt birtokolhatja.

A Balaton-parti Kft. november 9-én keresettel fordult az illetékes bírósághoz. Idézet a keresetlevélből: „„Felperes (Balaton-parti Kft.) határozott jogi álláspontja szerint a bérleti szerződés semmis, a jó erkölcsbe ütközik, sérti az általánosan kialakult erkölcsi normákat, a társadalom általános értékítéletét, azzal, hogy a köztulajdonban álló bérlemény a piaci bérleti díjhoz képest kirívóan alacsony ellenérték mellett került hasznosításra.”

Dr. Lengyel Róbert hozzátette: a Balaton-parti Kft. folyamatosan a pénztelenséggel, az eladósodás rémével küzd, a város pénzügyi segítségére szorul, így az első számú cél, hogy végre tiszta viszonyok teremtődjenek és jusson az őt megillető bevételekhez a társaság. „Akkor is, ha ezzel az átvilágítás-sorozattal komoly érdekeket sértünk; engem és képviselőtársaimat azonban nem egyes személyek, hanem városunk érdekeinek képviseletére választottak meg a siófokiak. Akikkel tehát lehet, egyezkedünk, akik erre nem hajlandóak, avagy mondvacsinált okokkal csak húzzák az időt, velük meg pereskedünk. Ennek a sornak vagyunk most az elején” – összegzett a polgármester.

Arról is beszámoltunk, hogy az októberi képviselő-testületi ülésen Völgyi Lajos pénzügyi bizottsági elnök (Becsülettel Siófokért Egyesület), egyben a Balaton-parti Kft. felügyelőbizottsági elnöke tájékoztatott az önkormányzati cég aktuális pénzügyi helyzetéről, s megjegyezte: miközben a kft. várhatóan még ebben az évben is újabb 70-80 milliós városi működési támogatásra szorul, a hosszú távú bérleti szerződéseket felülvizsgáló szakértők szerint évi 250-300 millió forinttal kevesebb a bevétele, mintsem lehetne.

Továbbiak a polgármester posztjában.