Ma van a diabétesz világnapja (veszpremkukac.hu)

A diabétesz világnapot minden évben november 14-én rendezik meg világszerte. Több mint 30 éve került a világnapok sorába. Az azóta eltelt évtizedekben a cukorbetegség sajnos valódi népbetegséggé „lépett elő”. Tavaly elérte az 537 millió főt az anyagcsere-rendellenességben szenvedők száma a világon. 2030-ra már közel 650 millió diagnosztizált esetet jósolnak az előrejelzések. Hazánkban 750 ezer diagnosztizált cukorbeteg van. Becslések szerint viszont ugyanennyi ember élhet úgy Magyarországon, hogy nem tud anyagcsere-betegségéről – írja a veszpremkukac.hu.

 

A 2-es típusú cukorbetegség a XXI. század legnagyobb egészségügyi kihívásainak egyike. Hazánkban a korábbi vizsgálatok alapján a 2-es típusú diabétesz és annak előállapotai akár a felnőtt lakosság 15 százalékát, tehát közel 1,5 millió embert is érinthetnek. Magyarországon 2014-ben 772 ezer diagnosztizált és kezelés alatt álló beteg élt. Becslések szerint éves szinten a betegség 100 milliárd forint egészségbiztosítási kezelési költséggel jár. A szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségek jelentik a cukorbetegségben a leggyakoribb szövődményeket és halálokot, de a diabétesz – jóval azelőtt is, hogy felismernék – számos más szervet is károsít. Így például az idült vesebetegség (CKD) kialakulásában is jelentős szerepet játszik. A betegség kezelésében éppen ezért olyan újfajta szemléletváltásra van szükség, amely a beteget holisztikusan, a maga teljességében vizsgálja, és nem az egyes kórképekre kíván választ adni – hangzott el a diabétesz világnap alkalmából a Magyar Diabetes Társaság által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

A civilizációs betegségnek számító állapot kialakulásához nagyban hozzájárul az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. A betegség megelőzését és kezelését gátolhatja a betegoktatás nehézsége, a diéta sikertelensége, a nem kellő időben történő terápiakezdés, valamint a legmodernebb kezelési lehetőségekhez való elégtelen hozzáférés.

A legfontosabb célkitűzés a prevenció

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a legfontosabb célkitűzés a prevenció, a betegség megelőzése egészséges életmóddal és rendszeres testmozgás beiktatásával. Ugyanakkor hangsúlyozták a korai diagnózis és a rendszeres vércukormérés fontosságát is, hiszen ez lehetővé teszi a betegség megfelelő terápiáját és így a krónikus szövődmények megelőzését.

– A diabétesz ugyanis már jóval azelőtt károsítja a szervezetet, mielőtt felismernék – mondta prof. dr. Wittmann István, a Magyar Diabetes Társaság elnöke. – A betegségben érintettek pedig nem magától a betegségtől szenvednek, vagy akár halnak bele, hanem annak súlyos szövődményeitől. Csak, hogy néhány példát említsünk: a 2-es típusú cukorbetegség a koszorúér-betegség és a stroke előfordulási gyakoriságát kétszeresére-négyszeresére, a szívelégtelenség előfordulási esélyét kétszeresére-hatszorosára emeli. A magas vérnyomás és a diabétesz az idült vesebetegség kialakulásában is jelentős szerepet játszik. A 2-es típusú cukorbetegek mintegy 40 százaléka szenved krónikus vesebetegségben. A betegek egy része végül vesepótló kezelésre, vagy veseátültetésre szorul. A rossz vesefunkció jelentős mértékben hajlamosít a korai kardiovaszkuláris halálozásra. A cukorbetegséghez és szövődményeihez köthető halálozás sajnos újra növekszik. A betegség 5–10 évvel csökkenti a várható élettartamot.

Holisztikus szemléletváltásra van szükség

– A szív- és érrendszeri szövődmények miatt hal meg a legtöbb cukorbeteg – folytatta a professzor. – Azonban ezek a megbetegedések nem elszigetelten alakulnak ki. Egyre részletesebb tudományos eredmények látnak napvilágot a kardiovaszkuláris, renális és metabolikus betegségekben szerepet játszó szív, vesék, hasnyálmirigy és egyéb szervek közötti interakciókról. Bár tisztában vagyunk azzal, hogy egy szerv egészséges működése hatással van a többire is, az egyes kórképeket mégis sokszor rendszerint önmagukban kezeljük. Ezen mindenképp érdemes változtatni, és a beteget teljes egységben, holisztikusan vizsgálni. Ehhez viszont elengedhetetlen a társszakmák, például a diabetológusok, nephrológusok, kardiológusok, érgyógyászok és a hypertónia szakellátás területén dolgozó szakemberek együttműködése.

Szerencsére ma már rendelkezésre állnak olyan terápiás lehetőségek, melyek a kardiovaszkuláris- és veseszövődményekre vonatkozóan is igazoltan csökkentik a kockázatot, és a vércukorkontrollon túl e társbetegségek kialakulásának rizikóját is csökkentik. Mindezek együttesen lehetővé teszik a diabétesz és a szövődmények kezelési költségeinek csökkentését is.

Cukorbeteg-gondozás telemedicina segítségével

A rendezvényen a digitális diabétesz-gondozás egy fontos mérföldkövéről is szó esett. A 77 Elektronika Kft. által fejlesztett, ingyenesen használható online orvosi távfelügyeleti megoldást, a Dcont® eNAPLÓ-t – elsőként a magyar telemedicinás rendszerek közül – idén ősszel sikerült integrálni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT). Mindennek köszönhetően a kezelőorvosok innentől kezdve bármikor hozzáférhetnek adott páciensük vércukorszint értékeihez. Ráadásul mindezt strukturált formában tölthetik le a rendszerből, ami lehetővé teszi a kereshetőséget, megkönnyíti a feldolgozhatóságot és az elemezhetőséget.

A katasztrófavédelem videót készített a diabétesz világnap alkalmából.