Siófoki abszurd: egy kuka, két szemétdíj (nepszava.hu)

Két cég is sorban áll az aktuális szemétszállítási díjért – panaszolják siófoki cégek, közületek. Melyiknek fizessünk? – kérdik. Ez az abszurd helyzet is a hazai szemétfronton végrehajtott államosítás egyik következménye – a nepszava.hu közlése szerint.

Az NHSZ Zöldfok Zrt.-nek élő szerződése van siófoki gazdálkodó szervezetekkel a hulladékszállításra, csakhogy új közszolgáltatóként a Siókom Kft. is bejelentkezett. Arra szólította fel az érintetteket: mondják fel szerződésüket a Zöldfokkal és kössenek újat a Siófok és a környékbeli önkormányzatok által gründolt nonprofit kft.-vel.

A maga szempontjából mindkét társaságnak igaza van. A Balaton déli partjának térségében néhány éve még szinte egyeduralkodó közszolgáltató volt a siófoki Zöldfok, akkor még az osztrák AVE többségi tulajdonában. Az állam azonban kivásárolta a külföldi társaságot a cégből, több más hazai szolgáltatóhoz hasonlóan. Az NHSZ Zöldfok Zrt. így ma egyike a 33 állami tulajdonú hulladékos társaságot magában foglaló NHSZ-cégcsoportnak. Csakhogy profitérdekelt szolgáltatóként az új törvényi rendelkezések értelmében időközben elveszítette közszolgáltatói jogosultságát, a térség önkormányzatai több nonprofit társaságot is gründoltak, melyek viszont így meg tudták szerezni a szükséges szolgáltatói engedélyeket.

A siófoki Zöldfok kiszorult a piacról; bár bejelentkezett például az új Siófok-környéki Siókom megvásárlására, a tulajdonos önkormányzatok elutasították vételi ajánlatát. Maradtak a közületi szerződései, de csak papíron, hiszen a módosított törvényi rendelkezések értelmében „a gazdálkodó szervezet ingatlanhasználók a vegyesen gyűjtött, háztartási hulladékhoz hasonló hulladékot kötelesek a közszolgáltatónak átadni, és arra közszolgáltatást igénybe venni”. Vagyis a Siókom joggal jelentkezett be a közületekhez, lévén, hogy csak e nonprofit kft. rendelkezik közszolgáltatói jogosultsággal.

– A szemétpiacot államosító kukaholding, az NHKV jelölte ki közszolgáltatónak közös önkormányzati cégünket, ezt a döntést az immár állami többségi tulajdonú Zöldfok is kénytelen lesz tudomásul venni – mondta a Népszavának Lengyel Róbert siófoki polgármester, az érintett önkormányzati hulladékgazdálkodási konzorcium elnöke. – A Siókom állásfoglalást is kért az NHKV-tól, mely megerősítette, hogy jól értelmezzük a jogszabályt: a közületek is kötelesek átadni hulladékukat a közszolgáltatónak, azzal kell szerződni, annak kell a díjat fizetni. A hulladék e törvény szerint az államot illeti meg, az dönti el, ki gyűjtheti, arról mi nem tehetünk, hogy a mi térségünkben ezek a döntések sorra egy állami többségi tulajdonú céget sújtanak. Megjegyzem, ez a cég hosszú éveken át, még keményen profitérdekelt, külföldi többségi tulajdonú társaságként busásan részesült a szemétpiac hasznából, s tudott egészen a tavalyi évig nem kevés osztalékot is fizetni.

Lengyel szerint bár az államosítás káoszt teremtett a hulladékfronton és az előkészítetlenül bevezetett rendszer miatt anyagilag az új szolgáltatókat is kis híján ellehetetlenítette, Siófokon és térségében mindenképpen tisztább helyzet teremtődik azzal, hogy megszabadultak egy profitérdekelt piaci szereplőtől. – S egyszer majd, talán nem is sokára előáll az az állapot is, amikor az önkormányzatoknak nem kell az adófizetők pénzéből állni a veszteséget – vélekedett a polgármester. – Éppen ezért egyesíti erőit a dél-balatoni térség három önkormányzati szolgáltatója, a tabi, a marcali és a siófoki.

„Kíváncsiak voltunk az NHSZ Zöldfok Zrt. álláspontjára is, ám Szabó Zoltán vezérigazgató nem reagált megkeresésünkre” – írja  a nepszava.hu.