Sikeres volt a védekezés – Veszprém megye élen jár a foglalkoztatásban (veol.hu)

A járványhelyzetről, a foglalkoztatásról, a kormányablakokat érintő változásokról és a nyári ellenőrzésekről tájékoztatta Takács Szabolcs kormánymegbízott a sajtót a Veszprém megyei kormányhivatal Lasztovicza termében.

A kormány intézkedésének, a kormányhivatali kollégák munkájának köszönhetően 5,5 millió beoltott ember van itthon, így újabb enyhítések léphettek életbe Magyarországon, mondta Takács Szabolcs a veol.hu tudósítása szerint.

A kormánymegbízott felidézte, a kormányhivatal feladata volt a köznevelési és oktatási intézmények fertőtlenítőszerekkel történő ellátása, a szociális területen dolgozóknak védőfelszerelést juttattak el. Január 5-én létrejött az Országos Oltási Munkacsoport (OOM). Az első vakcinát az egészségügyi dolgozók kapták meg, majd az oltás folytatódott a szociális intézményekben élők, dolgozók körében.

Az oltást megyénkben az OOM mintájára munkacsoport irányította, melyben kórházi vezetők, a katasztrófavédelem, a védelmi igazgatás, a háziorvosi képviselet, a nép- egészségügyi tiszti főorvos és a mentőszolgálat vett részt. Hét kórházi oltóponton és 168 háziorvosnál jól szervezetten oltottak.

Takács Szabolcs üdvözölte az oltást érintő együttműködést, majd külön szólt a foglalkoztatásról, mely meghatározza a gazdasági fejlettséget. Felidézte, a kormányzat mindent megtesz azért, hogy helyreálljon a 2019. évi foglalkoztatás. Ez Veszprém megyében már megtörtént, ahol a dolgozók száma magasabb az országos átlagnál, és több cégnél munkahelybővítés is történt. Az ágazatok védelméért a kormányzat ­gazdaságvédelmi akciótervet is meghirdetett, melynek része a bértámogatás. Ez érintette a turizmust, vendéglátást, szabadidős tevékenységet, majd a kiskereskedelmi cégeket, megyénkből mintegy 7000 ember pályázott, csaknem négymilliárd forintra. A kutatás-fejlesztést érintő támogatásra mintegy 50 cég 1200 alkalmazottnál pályázott, csaknem egymilliárd forintért. Ezenfelül a legalább egy hónapja regisztrált, 25 év feletti álláskeresőknél lehetett 50 százalékos bértámogatást igényelni, mely 500 embert érintett, 260 millió forint értékben. A kormányzat egyhavi 219 ezer forinttal támogatta az önfoglalkoztatókat, melyet kétezren igényeltek. Évek óta meglévő támogatás érinti a nyári diákmunkát. Így a mezőgazdaságban, a vendéglátásban, turizmusban és az önkormányzatnál lehet dolgozni a 16 és 25 év közötti, nappali tagozatos diákoknak.

Elhangzott, a kormányhivatal kezd visszatérni az eredeti működéshez, így május 3-a óta előzetes időpontfoglalás nélkül, ismét sorszámhúzással lehet ügyet intézni. Maszkot nem kell viselni, de a plexifal megmarad. Covid-igazolványt kormányablaknál vagy ügyfélkapun lehet intézni annak, aki igazoltan átesett a fertőzésen, vagy negatív koronavírusteszttel rendelkezik, vagy van oltási igazolványa. Szó esett még az EU-tajkártya jelentőségéről, az okmányok lejáratáról. Utóbbiakat érdemes mielőbb meghosszabbítani.

Takács Szabolcs beszélt a nyári ellenőrzésekről, melyeknek nem a bírságolás a céljuk, hanem az emberek védelme. Vizsgálták a strandok vizeit, melyek kiválóak, az ellenőrzést folytatják. Folytatják a fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket is, különösen a játszótereken, de ez történik a vendéglátóhelyeknél, a szezonális élelmiszereknél, a parlagfüves területeknél. Kérdésre elhangzott, Veszprém megye több mint 340 ezres lakosságából mintegy 200 ezer embert beoltottak. A kormánymegbízott közölte, elkötelezett a 8-as főút kétszer kétsávos fejlesztése mellett.