Hévíz is kinyitott (zaol.hu)

Rendkívüli örömmel fogadta Hévíz a korlátozások feloldását, összegzett Papp Gábor, a város polgármestere, kiemelve: a Tófürdő újra nyitva áll mindenki előtt. Ez azt jelenti, hogy szombat óta az intézményben nem ellenőrzik a védettségi igazolványt, emellett szabadon lehet foglalni a szálláshelyeken is.

Nyitnak a wellness-szolgáltatások, a kalandparkokban, éttermekben, múzeumokban sem kell igazolni a védettségünket, sorolta Hévíz első embere, kiemelve, maszkot sem kötelező már hordani, „de legyünk türelmesek azokkal, akik a védőeszközt még használják, mert így tartják biztonságosnak” – írja a zaol.hu.

– A korlátozások feloldása nemcsak a magyarországi lakosokra vonatkozik, hanem mindenkire, aki a szomszédos országokból vagy az Európai Unió államaiból érkezik – folytatta Papp Gábor. – A légi közlekedésben még lehetnek korlátozó intézkedések, Ukrajna esetében például maradnak a korábbi szabályok.

A városvezető emlékeztetett, július 1-jétől elérhető az uniós védettségi igazolvány, amelyet idehaza papíralapon a kormány­ablakokban, elektronikusan pedig az ügyfélkapun keresztül lehet igényelni. Ezzel az EU-ban szabadon utazhatunk, ami egyben azt is jelenti, hogy Hévízre végre visszatérhetnek a külföldi turisták.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese a lap kérdésére úgy fogalmazott: az oltási program sikerének köszönhetően élénkülés látható a belföldi turizmusban, amely az elmúlt napokban ismét lendületre kapott.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számai is ezt mutatják – folytatta a szakember. – A Balaton környékén már több mint másfél millió vendégéjszakát látunk júliusra és augusztusra. Ez az adat az egy hónappal korábbinak pontosan a duplája, és érzékelhető, hogy elindult a beutazóturizmus is, hiszen az enyhítésekkel megjelentek az első szlovák, cseh és osztrák vendégek a térségben.

Könnyid László arra is felhívta a figyelmet, az 5,5 millió beoltott utáni újabb lazítások azt is hozzák, hogy a turisztikai szolgáltatók visszakapják a megszokott életük legnagyobb részét, hiszen például megszűnt a kötelező maszkhasználat a személyzet esetében is.