Sikeres volt a “TOP” Somogyban (sonline.hu)

Nagyon kevés olyan somogyi település van, ahol nem zajlottak vagy zajlanak ma is TOP-os beruházások. Az eredeti keret 43,45 milliárd forintról szólt, mely jelen állás szerint jelentősen emelkedett. 

56,8 milliárd forintot fordíthattak 365 nyertes pályázatnak köszönhetően olyan fejlesztésekre az elmúlt években, melyek valóban az itt élők érdekeit szolgálják – idézi a sonline.hu Biró Norbertet, a Somogy Megyei Közgyűlés elnökét. Kifejtette: ipari parkok, helyi termelői piacok szolgálják a gazdaságot, kerékpárutak a turizmust, korszerű rendelők a somogyiak egészségét, megújult szociális intézmények az ellátás, korszerű hivatalok az ügyintézés színvonalát.

Több milliárdot fordítottunk bölcsőde és óvoda fejlesztésre, ami bizonyítja, a somogyiak szeretnek itt élni, szeretik megyénket. Több mint háromezer főt vontunk be a foglalkoztatási paktumba többek között képzésekkel, bértámogatásokkal, utazási hozzájárulásokkal. A Somogy Megyei Önkormányzat a TOP-pályázatok megvalósításához segítséget nyújtott a kedvezményezetteknek, több mint 150 konzorciumi szerződést kötöttünk a pályázatok megvalósítására. Több már sikeresen megvalósult, és folyamatosak az átadások is napjainkban, már a következő évek feladatainak végrehajtását is megkezdtük.

-tette hozzá.

Biró Norbert felidézte: ssmét megyejárásra indultak, mindenki elmondhatta, mit szeretne megvalósítani településén, mit szeretne elérni a következő években. A közel 72 milliárd forintos keretű somogyi TOP Plusz végrehajtása során kiemelt hangsúlyt kap a helyi gazdaságfejlesztés, a település- és fenntartható városfejlesztés, a települési szolgáltatások minőségének javítása, klímabarát megye kialakítása, a foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések fejlesztése, a szociális célú városrehabilitáció, a gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra, valamint az egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése – összegzett az új programról Biró Norbert.

Ezekhez igazodva kellett megalkotni egy olyan tervet, programot, mely valóban az itt élők érdekeit szolgálja, mely hosszútávú irányt szab Somogy megye fejlesztéseinek.

Nem volt egyszerű, de szerencsére ismét aktívak voltak a somogyi települések, változatlanul az életminőség javítására, a vonzerő és megtartóerő növelésére koncentráltak. Ebben pedig továbbra is támogatjuk településeinket, jelen állás szerint folyamatosan érkeznek a megkeresések, pár nap alatt 85 település kérte a megyei önkormányzat területfejlesztési szakembereinek segítségét.

-fogalmazott.

A kormány vonatkozó rendelete az adminisztratív terhek csökkentéséről, a költségnövekedés lehetőségéről is szól amellett, hogy akár száz százalék előleg kérhető a teljes mértékben finanszírozott projektekre. Egyszerűsítettek az elszámoláson és a kornak megfelelően elektronikus hitelesítés váltja fel a korábbi postai lebonyolítást. Továbbra is a Magyar Államkincstár lesz a szerződő fél, és a megyei közgyűlés döntése kell a támogatáshoz.