Hatalmas a különbség a Balaton körüli megyék lakásárai között – ezek a legdrágább utcák

Az országos lakáspiacon százszoros különbségek vannak a legalacsonyabb és legmagasabb árak között az utcaszintű hivatalos adatok szerint. Az ingatlan.com legfrissebb elemzésében a Balaton körüli megyékben fekvő települések négyzetméterárainak változását vette górcső alá. 

Az ingatlan.com adatai szerint a fővároson kívüli megyék piaca jobban vészelte át a koronavírus-járvány negatív hatásait, és erősebb alapokról vág neki az újabb élénkülésnek.

“Az utóbbi időszakban kétsebességessé vált a használt lakások országos piaca. 2019 második felében, majd a koronavírus-járvány hatására 2020 elején megtorpant a korábban tempósan bővülő budapesti lakáspiac és nehezen indult újra az idén. Ezzel szemben a fővároson kívüli piac nagy részén, így Somogy, Veszprém és Zala megyében is élénk maradt a lakáspiac és folytatódott a korábban elindult drágulás. Ez elsősorban a Balaton partján lévő települések iránti kiugró érdeklődésnek köszönhető”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Somogy megye

A lakásdrágulást jól mutatja, hogy a hivatalos adatok alapján Somogy megyében tavaly átlagosan 310 ezer forintos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni, pedig 2019-ben még csak 226 ezer forint volt az egy négyzetméterre jutó átlag. Ez éves szinten kiemelkedő mértékű, 37,2 százalékos növekedésnek felel meg.

A hivatalos utcaszintű adatok szerint a múlt év során a fonyódi Fürdő utca volt a legdrágább, itt 1,082 millió forintos átlagos négyzetméterárral. A második és harmadik helyen a siófoki Deák Ferenc sétány és Beszédes József sétány áll, 966 ezer és 917 ezer forinttal. A top 10-ben szerepel még 686-867 ezer forinttal a

  • a Zamárdiban lévő Kossuth Lajos utca és Rákóczi utca,
  • a siófoki Köztársaság utca,
  • a balatonlellei Honvéd utca, Hortenzia utca és Napsugár utca,
  • valamint a balatonvilágosi ingatlanok.

Az ingatlan.com azt is megnézte, hogy idén mely somogyi településeken kínálták a legdrágábban és legolcsóbban a lakóingatlanokat, sor-, iker- és családi házakat, valamint lakásokat.

A listát Szántód vezeti 1,07 milliós négyzetméterárral. A következő a sorban holtversenyben Balatonföldvár és Zamárdi egyaránt 833 ezer forinttal. Majd Siófok, Balatonőszöd, Balatonlelle, Balatonszemes, Balatonszárszó, Balatonvilágos és Fonyód következik, ezeken a településeken 576-730 ezer forintért kínálták a lakóingatlanok négyzetméterét.

A megye legolcsóbb települése Péterhida 7 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. Emellett még Somogyegres, Szabás, Fiad tartozik a legalacsonyabb árú települések közé 22-31 ezer forinttal.

A legolcsóbb kategóriában nemcsak utcák szerepelnek, hanem akár teljes települések is: a megyében tavaly 50 és 63 ezer forint között voltak a legalacsonyabb négyzetméterárak, amelyek Somogyudvarhelyhez, Fonóhoz, Somogysárdhoz, Böhönyéhez tartoztak.

Veszprém megye

Veszprém megyében tavaly átlagosan 336 ezer forintos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni, pedig 2019-ben még csak 279 ezer forint volt az egy négyzetméterre jutó átlag. Ez éves szinten 20,4 százalékos növekedésnek felel meg.

A hivatalos utcaszintű adatok szerint a múlt év során Veszprém megyében a balatonfüredi Erkel Ferenc utca volt a legdrágább 1,02 millió forintos átlagos négyzetméterárral. Utána teljes települések következnek, a második hely Balatonakarattyáé 965 ezer, a harmadik pedig Tihanyé 961 ezer forinttal. A top 10-ben szerepel még a 754-954 ezer forintos értékkel

  • a balatonfüredi Széchenyi utca, Huray utca, Zsigmond utca, Öreghegyi utca, Tamási Áron utca,
  • a veszprémi Bezerédi utca,
  • továbbá Salföld, mint település.

A legolcsóbb kategóriában nemcsak utcák szerepelnek, hanem akár teljes települések is: a megyében tavaly 36-69 ezer forint között voltak a legalacsonyabb négyzetméterárak, amelyek Nyárádhoz, Lovászpatonához, Mezőlakhoz, Kemeneshőgyészhez köthetőek.

Az ingatlan.com azt is megnézte, hogy a megyében idén mely településeken kínálták a legdrágábban és legolcsóbban a lakóingatlanokat, sor-, iker- és családi házakat, valamint lakásokat.

A listát Tihany vezeti átlagban 1,06 milliós négyzetméterárral. A következő a sorban Kékkút 956 ezer, majd Balatonakali jön 900 ezer forinttal. A tízes megyei rangsorban helyet kapott még Alsóörs, Lovas, Aszófő, Csopak, Balatonrendes, Óbudavár, Paloznak 766-860 ezer forintért kínálták a lakóingatlanok négyzetméterét.

A megye legolcsóbb települése Bodorfa 18 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. Emellett még Nemeshany, Bakonypölöske és Kiscsősz sorolható a legalacsonyabb árú települések közé, amelyekre 22-39 ezer forintos ár jellemző.

Zala megye

Zala megyében tavaly átlagosan 265 ezer forintos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni, pedig 2019-ben még csak 239 ezer forint volt az egy négyzetméterre jutó átlag. Ez éves szinten 10,9 százalékos növekedésnek felel meg.

A hivatalos utcaszintű adatok szerint a múlt év során Hévíz közterületei vitték a prímet: a fürdőtelepülés Kölcsey Ferenc utcája szerezte meg az első helyet 649 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A második helyen József Attila utca áll 647 ezer, a harmadikon pedig a Rózsa köz 629 ezer forintos árral. A top 10-ben szerepel még a szintén hévízi Martinovics utca, Széchenyi utca, Római utca, Tavirózsa utca, Zrínyi utca, valamint a zalakarosi Gyógyfürdő tér 518-583 ezer forintos árral.

A legolcsóbb kategóriában nemcsak utcák szerepelnek, hanem akár teljes települések is: a megyében tavaly 57 és 80 ezer forint között alakultak a legalacsonyabb négyzetméterárak, amelyek Lovászihoz, Rezihez, valamint a nagykanizsai Bartók Béla utcához tartoztak.

Az ingatlan.com ez esetben is megnézte, hogy a megyében idén mely településeken kínálták a legdrágábban és legolcsóbban a lakóingatlanokat, sor-, iker- és családi házakat, valamint lakásokat.

A listát Nemesszentandrás vezeti 691 ezer forintos értékkel. A következő a sorban Balatongyörök, ahol 621 ezer forintos átlagár volt a jellemző, majd Gyenesdiás jön 562 ezer forinttal. A tízes megyei rangsorban helyet kapott még Vonyarcvashegy, Cserszegtomaj, Hévíz, Nagypáli, Zalacsány, Keszthely, Iklódbördőce, ezeken a településeken 407-528 ezer forintért kínálták a lakóingatlanok négyzetméterét.

A megye legolcsóbb települése Gáborjánháza 25 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. Emellett még Pórszombat, Lispeszentadorján, Maróc is a legalacsonyabb árú települések közé sorolható, mivel 32-33 ezer forintos négyzetméterár volt jellemző rájuk.